10 medicamente care pot avea efecte adverse dacă sunt luate cu cafea

Cafeaua de dimineață poate interacționa cu medicamentele pe care le iei. Află care este lista de medicamente care pot avea efecte adverse dacă sunt luate cu cafea.
  • Publicat:
10 medicamente care pot avea efecte adverse dacă sunt luate cu cafea
10 medicamente care pot avea efecte adverse dacă sunt luate cu cafea

Unul dintre obiceiurile românilor este acela de a-și începe ziua cu o ceașcă de cafea. Dar câți dintre noi știm, de fapt, cum acționează asupra stomacului, mai ales dacă luăm anumite medicamente?

Studiile arată că în urma consumului de cafea stomacul este stimulat, modificând timpul de care are nevoie mâncarea pentru a trece prin sistemul digestiv.

Cu toate acestea, ceașca de cafea de dimineață poate interacționa și cu medicamentele pe care le iei și poate modifica rapiditatea cu care acestea sunt absorbite în fluxul sangvin. În continuare, află ce medicamente pot avea efecte adverse dacă sunt luate cu cafea.

Medicamentele pentru bolile de tiroidă

Multe persoane iau medicamente tiroidiene pentru a echilibra hormonii. Studiile arată că în urma consumului de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient.

Medicamentele cu pseudoefedrină

Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt utilizate de milioane de oameni și conțin adesea stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, astfel încât administrarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate accentua simptome precum neliniștea și incapacitatea de a dormi. Unele medicamente pentru alergii nu ar trebui luate împreună cu cafeaua, deoarece pot suprastimula sistemul nervos central, crescând simptomele de neliniște.

Medicamentele pentru diabetici

Cafeaua cu lapte și zahăr ar putea duce la o creștere bruscă a glicemiei și ar afecta modul în care funcționează medicamentele pentru diabet. În plus, studiile arată că în urma consumului de cafeină se pot agrava simptomele pacienților cu diabet. În plus, în urma consumului excesiv de cofeină s-ar putea face mai dificilă gestionarea zahărului din sânge și, în cele din urmă, ar putea crește riscul de complicații ale diabetului.

Medicamentele pentru boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care duce la o pierdere a funcției cognitive, făcând dificilă gândirea, memoria sau îndeplinirea sarcinilor zilnice. Medicamentele pentru Alzheimer sunt afectate de cofeină, care poate reduce cantitatea de medicament care ajunge la creier.

Bronhodilatatoarele

Multe persoane cu astm iau bronhodilatatoare în timpul unei crize. Bronhodilatatoarele acționează prin relaxarea căilor respiratorii, facilitând respirația, dar au efecte secundare precum dureri de cap, agitație, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau de alte băuturi bogate în cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare. Cafeaua poate reduce, de asemenea, cantitatea de medicament absorbită și utilă pentru organism.

Medicamentele pentru osteoporoză

Osteoporoza face oasele subțiri și fragile, crescând riscul de fractură osoasă. Milioane de oameni suferă de osteoporoză și este mai frecventă la femei, în special la femeile care au trecut deja prin menopauză.

Antipsihotice, în TOP medicamente care pot avea efecte adverse

Cafeaua poate face ca organismul să absoarbă mai puțin din aceste medicamente decât ar face-o în mod normal dacă ai aștepta un timp pentru a savura ceașca de cafea de dimineață. Studiile arată că multe dintre aceste medicamente sunt metabolizate sau descompuse de organism în mod diferit în prezența cafelei. Pentru a obține efectul complet al medicamentului, ia-l cu apă în loc de cafea.

Antidepresivele

Cafeaua poate afecta modul în care organismul utilizează medicamentele antidepresive. Unele medicamente pot fi metabolizate diferit dacă bei cafea în același timp, în special cantități mari de cafea.

Medicamentele pentru tensiunea arterială

Mulți pacienți iau medicamente pentru tensiunea arterială, care acționează prin încetinirea ritmului cardiac. Aceasta înseamnă că inima nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a pompa sânge către toate celulele corpului. Cu toate acestea, consumul de cafea în același timp cu administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială poate determina absorbția unei cantități mai mici de medicament de către organism.

Melatonina

Cofeina din cafea are un efect exact opus celui al melatoninei. Aceasta te poate face mai alert și poate îngreuna somnul. Consumul de cafea poate inhiba producția de melatonină în organism și face ca hormonul să fie mai puțin eficient.

Foto: envato

Surse: Health.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”