10 moduri naturale prin care îți poți amâna menopauza, până nu este prea târziu

Ce poți face pentru a amâna momentul instalării menopauzei, de la exerciții fizice, la dieta zilnică la alăptare – tot ce ai nevoie să știi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 moduri naturale prin care îți poți amâna menopauza, până nu este prea târziu
Envato

Menopauza se instalează în viața femeilor atunci când nu trec cel puțin 12 luni consecutiv fără menstre. Totuși, tranziția de la ciclul menstrual regulat la unul neregulat la absența lui poate să dureze chiar și mai mult de un an.

Pentru unele femei, perioada de tranziție poate să dureze până la 8 ani, de aceea întrebarea este dacă putem face ceva pentru a amâna momentul instalării menopauzei definitive.

Este posibil să îți amâni menopauza?

Chiar dacă genetica joacă un rol important în determinarea vârstei la care începe menopauza, medicii susțin că există mulți alți factori care pot influența stagnarea producerii de ovule de către ovare.

Odată cu începerea menopauzei, uterul încetează să mai producă lunar mucoasa responsabilă cu păstrarea ovulului fertilizat și, de asemenea, funcția ovariană de secreție a hormonilor feminini (estrogen și progesteron) se oprește.

Chiar dacă vârsta medie de începere a menopauzei se încadrează undeva între 50-60 de ani, din păcate, sunt numeroase femei care trăiesc drama instalării menopauzei încă de la 30 sau 40 de ani. Ceea ce nu numai că le face infertile, ci le afectează starea generală a sănătății.

De aceea, este atât de important să găsim și să aplicăm metodele cele mai eficiente de amânare a momentului în care menstrele se opresc. Și azi vom vorbi despre calea naturală prin care putem face asta.

Dacă atunci când momentul se apropie sau este iminent nu se mai pot face prea multe împotriva acestei schimbări foarte importante, de-a lungul vieții multe decizii pot face o mare diferență.

Dieta, exercițiile fizice, chiar și aspectul socio-economic pot contribui la amânarea menopauzei.

10 moduri naturale de a-ți amâna menopauza

Exerciții fizice regulate

Când corpul tău nu este într-o condiție bună, sunt șanse mai mari ca ovarele să nu mai producă ovule, de aceea și numai 45 de minute de exerciții fizice pe zi (aerobic, yoga, exerciții de forță) îți pot menține corpul într-o stare adecvată funcționării corespunzătoare a ovarelor.

Renunță la țigări, redu alcoolul

O femeie fumătoare intră în menopauză, de obicei mai devreme decât femeile care nu au acest obicei dăunător. Asta în primul rând pentru că fumatul îngreunează fluxul sanguin din organism. Iar dacă sângele tău ajunge cu dificultate sau nu ajunge deloc la uter și ovare, atunci există posibilitatea să nu mai ai menstre.

O cantitate mare de alcool în organism are un efect de dominare și inhibare asupra estrogenului, ceea ce duce la inhibarea funcției pancreatice și la reducerea nivelului de testosteron. Toate aceste condiții contribuie la întârzierea menstruației.

Întărește-ți sistemul osos cu calciu și vitamina D

Oasele slăbite pot fi semne ale unei menopauze timpurii, crescând riscul să suferi de osteoporoză. Poți combate apariția osteoporozei prin administrarea regulată a unor doze de calciu și vitamina D sau printr-o alimentație bogată în calciu, cum ar fi lapte, iaurt, brânzeturi.

Pentru creșterea vitamine D, expune-te luminii naturale și soarelui: pielea elimină vitamina D atunci când este expusă razelor soarelui. O altă variantă este cea a unei diete bogată în alimente ce conțin vitamina D, precum somon, ton, păstrăv, ciuperci, ouă, dar și lapte.

Păstrează-ți o greutate optimă

O consecință a menopauzei este creșterea în greutate din cauza schimbărilor hormonale, a stilului de viață, geneticii și procesului de îmbătrânire.

Folosește cosmetice naturale sau cât mai naturale

Dacă utilizezi produse cosmetice pe bază de chimicale poți induce organismului o menopauză timpurie din cauza absorbției substanțelor chimicale care dăunează echilibrului hormonal.

Evită pe cât posibil produsele ce conțin parabeni sau diferite parfumuri.

Păstrează-ți mintea activă

Într-un fel sal altul, toate drumurile duc la creier/minte. Iar inactivitatea mintală poate fi un factor al apariției menopauzei la vârste la care nu ți-ai dori asta sub nicio formă, cum ar fi 30 sau 40 de ani.

Ca să îți ții mintea tot timpul în priză, citește, completează rebus, cuvinte încrucișate, Sudoku sau orice tip de joc mintal care îți stimulează creativitatea și inteligența. Învățarea unei noi limbi sau a unei noi îndeletniciri te ajută, de asemenea, să păstrezi mintea în stare alertă și nivelul de concentrare ridicat.

Alimentele care îți pot amâna menopauza

Poți amâna menopauza și cu ajutorul unei diete bogate în antioxidanți, cum ar fi broccoli, fructe de pădure, ardei, ulei de măsline. Astfel de alimente ajută organismul să scape de toxine și, prin urmare, amână semnele îmbătrânirii, cum ar fi și menopauza.

Alimente bogate în fitoestrogeni

La debutul menopauzei, nivelurile de estrogen la femei se reduc considerabil.

Consumând alimente bogate în fitoestrogeni, poți normaliza nivelurile acestui hormon.

Cerealele integrale precum secară și orz, alimente pe bază de soia, tofu, fasole, sau semințele precum susanul și inul pot fi puternici aliați împotriva menopauzei. Ei vor ajuta organismul să echilibreze nivelul de hormoni și împiedică apariția bufeurilor.

Apa cea de toate zilele

O băutură atât de simplă și la îndemână poate însemna enorm pentru femeile care își doresc să amâne cât mai mult începerea menopauzei. Între 6 și 8 pahare de apă pe zi te hidratează corespunzător, păstrând totodată echilibrul hormonal și ținând departe toate acele simptome specifice menopauzei, de la balonare la senzația de uscăciune, ajutând întreg metabolismul.

Câți mai puțini carbohidrați

Fiecare porție cu carbohidrați (paste, orez) consumată zilnic, crește riscul instalării menopauzei cu aproximativ 1 an , 1 an și jumătate mai devreme.

În opoziție, pentru fiecare porție zilnică de pește și leguminoase proaspete, cum ar fi mazărea și fasolea, debutul menopauzei poate să întârzie cu până la 3 ani sau chiar mai mult.

Mai mult, un consum zilnic mai mare de vitamina B-6 și zinc a fost, de asemenea, asociat cu întârzierea menopauzei.

Când au comparat vegetarienii cu persoanele care consumă carne, cercetătorii au descoperit că consumul de carne a fost asociat cu o întârziere de 1 an a debutului menopauzei.

Alăptarea – un factor important

Dacă îți alăptezi bebelușii timp de șapte până la douăsprezece luni, șansele să experimentezi menopauza înainte de vârsta de 45 de ani scad semnificativ.

În urma acelorași studii, cercetătorii au descoperit că o sarcină la termen a scăzut riscul de menopauză precoce cu 8%, două sarcini cu 16% și o a treia sarcină cu 22%.

Citește și: Femeile fără copii sau care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 11 ani au un risc mai mare de menopauză prematură

Sursă: healthline.com

medicalnewstoday.com

parentinghealthybabies.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult