Rata eşecului în cazul unui implant dentar este semnificativă, iar principalul motiv este realizarea incorectă a procedurii de către medicul anestezist.
De aceea, este foarte important să te informezi în ceea ce priveşte pregătirea şi experienţa medicului şi să te asiguri că acesta face parte dintr-o echipă complexă, care poate realiza orice tip de tratament.
Dr. Dragoş Calangiu, specialist în implantologie dentară la Dent Estet te pune în temă:
Implantul dentar are atât un rol funcţional, cât şi unul estetic, motiv pentru care strânsa colaborare dintre medicul implantolog şi specialistul în estetica dentară este esenţială.
Informează-te înainte de a alege medicul sau clinica dentară. Mai mult decât atât, informează-te cu privire la planurile de garanţie oferite de clinică, dar şi la soluţiile financiare care te pot ajuta să simplifici investiţia în sănătatea ta. Implanturile dentare în general au o garanţie de 10 sau 20 de ani, însă există clinici şi producători de implanturi dentare care oferă garanţie extinsă chiar şi pe viaţă.
Rezervă-ţi o oră pentru consultaţia la medicul implantolog
Deoarece este vorba despre o intervenţie complexă şi în timpul consultaţiei medicul va realiza şi statusul tau dentar, consultaţia ar trebui să dureze cel puţin 60 de minute. Acesta îţi va explica procedura şi îţi va recomanda o serie de investigaţii necesare pentru realizarea unui plan de tratament complet şi a unui estimat financiar.
Realizează toate radiografiile cerute de medicul implantolog
Clinicile mari specializate în implantologie dentară îţi vor pune la dispoziţie toate tipurile de investigaţii computerizate care îi vor permite medicului să evalueze corect afecţiunea dentară şi tratamentul indicat.
Întreabă despre tipurile de anestezie
Unul dintre motivele din cauza cărora mulţi oameni evită implantul dentar este preconcepţia ca procedura este dureroasă. Pentru persoanele cu un grad crescut de anxietate există mai multe tipuri de sedare medie sau profundă, precum inhalosedarea sau anestezia generală.
Programează din timp şedinţa de profilaxie
Întotdeauna înaintea de a începe un tratament trebuie să programezi vizita la clinica stomatologică pentru o şedinţă completă de profilaxie, care cuprinde: periaj profesional, detartraj, air-flow şi fluorizare.
Tratează cariile dentare şi programează extracţiile dentare indicate
Înainte de procedura de implantare dentară, este important ca cel puţin dinţii vecini să fie trataţi corespunzător şi să fie eliminată orice infecţie. De asemenea, dacă în locul unde urmează să fie inserat implantul dentar mai există resturi ale dintelui natural, acestea trebuie extrase.
Este important ca înaintea oricărei intervenţii să faci un set complet de analize, în special dacă ştii că suferi de anumite afecţiuni. Medicul implantolog îţi va recomanda mai multe tipuri de analize în acest caz. Medicul va realiza planul complet de tratament.
Chiar dacă programezi doar vizita la medicul implantolog, acesta sau un medic stomatolog generalist va realiza statusul complet al dinţilor tăi şi va face un plan complet de tratament, în care va cuprinde toate tratamentele necesare pentru a avea din nou un zambet sănătos şi frumos.
În unele cazuri, medicul îţi va recomanda un alt consult de specialitate.
Exista cazuri în care medicul stomatolog specializat în implantologie dentară recomandă un consult la medicul ORL, diabetolog, neorolog sau la alt specialist pentru a se asigura că intervenţia nu va fi influenţată de alte posibile afecţiuni ale sănătăţii generale.
Respectă indicaţiile post-intervenţie oferite de către medic
Acestea pot face diferenţa între eşecul şi reuşita tratamentului cu implant dentar.
Implantul dentar reprezintă singura soluţie complet funcţională şi estetică pe termen lung ce înlocuieşte un dinte lipsă. Aşadar, procedura poate fi realizată adulţilor ce au cel puţin un dinte lipsă, fiind posibil chiar şi în cazul pacienţilor ce suferă de boli cronice (diabet) sau cei care au nevoie de adiţie de os sau sinus lift. Cu toate acestea, majoritatea pacienţilor manifestă rezerve în a alege această procedură sănătoasă şi confortabilă, din cauza costurilor de tratament mai ridicate.
În ce constă preţul unui implant dentar:
• Materialul utilizat – în funcţie de materialul utilizat costul implantului dentar se schimbă. Un implant dentar realizat dintr-un material mai special, foarte estetic va costa mai mult
• Numărul de implanturi dentare de care are nevoie pacientul
• Necesitatea unor intervenţii precum adiţia osoasă
• Tipul de anestezie utilizată în timpul intervenţiei
• Laboratorul de tehnică dentară – confecţionarea unui implant dentar implică
şi costuri adiţionale, mai ales în privinţa realizării coroanelor dentare
• Imagistica – CT sau radiografia digitală vor fi realizate pentru a lua amprenta gingiilor din zona dinţilor lipsă
• Condiţia fizică a pacientului – igiena orală şi tratamentul general al sănătăţii va aduce costuri suplimentare procedurii de implant dentar
• Experienţa medicului – în funcţie de experienţa medicului, tratamentul de implant dentar va suporta costuri adiţionale
Medicul implantolog va oferi pacientului un set de recomandări care trebuie urmate cu stricteţe de către acesta pentru a asigura reuşita tratamentului de implant dentar:
• Evitaţi să staţi culcat pentru o perioadă îndelungată de timp
• Nu dormiţi pe partea unde a fost realizată intervenţia chirurgicală. Eventual, puteţi dormi în decubit dorsal cu o pernă poziţionata sub cap
• Clătiti gura uşor şi cu atenţie, este important să îndepărtaţi resturile de mâncare
• Nu periaţi dinţii lângă locul intervenţiei în primele 24 de ore
• Nu consumaţi alimente timp de 2 ore după intervenţie
• Evitaţi băuturile alcoolice şi alimentele solide, fierbinţi sau lipicioase
• Este contraindicat consumul de lactate şi brânzeturi
• Evitaţi atingerea locului intervenţiei cu limba sau degetul
• Limitaţi activităţile obositoare pentru 24 de ore după intervenţie
Pentru o vindecare optimă şi pentru a evita o posibilă infecţie post-intervenţie, fumatul este total interzis pe durata a 24 de ore!
Foto: Pinterest