Șlapii sunt un accesoriu nelipsit la plajă, dar și prin casă, în zilele toride de vară. Te-ai gândit însă că aceste încălțări aparent comode îți pot crea diverse probleme de sănătate? Purtați zilnic, șlapii pot duce la dureri de călcâie, agravează monturile, dar pot afecta și postura corpului.
Află mai jos de ce nu e bine să porți zilnic șlapi și ce tipuri de încălțări sunt indicate în timpul verii.
Purtați pe termen lung, șlapii pot favoriza durerile în talpă, călcâie, dar și dureri care pot urca pe picior. Totodată, șlapii pot crește riscul de infecții fungice, suprasolicitare a tendoanelor sau fasceită plantară.
Evită să porți șlapi perioade îndelungate sau dacă mergi mult pe jos. În caz contrar, riști să te confrunți cu una sau mai multe din următoarele probleme:
Pentru ameliorarea durerilor cauzate de inflamațiile survenite la nivelul gleznei, tălpilor, călcâielor, poți lua câteva zile antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen). De asemenea, pot fi de ajutor compresele ori pachetele cu gheață aplicate local, care calmează temporar durerea și reduc umflăturile.
Un exercițiu eficient pentru ameliorarea disconfortului cauzate de fasceita plantară este rotirea piciorului peste o sticlă de 0,5 litri cu apă ținută în prealabil la congelator. Acest exercițiu se poate face de 3 până la 4 ori pe zi, în reprize de câte 20 de minute.
Masajul cu unguente pe bază de camfor, exercițiile de întindere ale gambei și fasciei plantare (ex: din șezut, cu picioarele întinse, cu un prosop rulat înfășurat în jurul tălpii, se trage de capetele prosopului ținând genunchiul drept) pot fi, de asemenea, benefice pentru ameliorarea durerii.
Pentru a evita problemele menționate mai sus, poartă șlapii doar la piscină sau pe plajă și numai pe perioade scurte. În restul timpului, poartă încălțări comode, cu talpa flexibilă, cum sunt sandalele ortopedice prevăzute cu barete în zona gleznei, espadrile, mocasini sau pantofi sport slip-on model țesut.
Cea mai bună pereche de încălțări de vară trebuie să bifeze următoarele criterii: să aibă mărimea și lățimea potrivite, să aibă o talpă flexibilă, să aibă barete (curelușe) în spatele piciorului și în partea din față (de evitat sandalele cu baretă între degete).