Insuficiența respiratorie este o urgență medicală, întrucât poate pune viața în pericol și necesită tratament medical de urgență în cadrul unui spital. Află care sunt semnalele de alarmă!
Dr. Valentina Lăzăroiu, medic specialist ATI în cadrul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, detaliază care sunt semnalele de alarmă în insuficiența respiratorie, cauzele acestei urgențe medicale, precum și metodele de diagnostic și tratament.
Sistemul respirator are mai multe funcții-cheie la nivelul organismului, una dintre acestea fiind schimbul adecvat de gaze. Orice anomalie care apare la nivelul componentelor sistemului respirator (căi respiratorii superioare și inferioare, sistem nervos central și periferic, perete toracic și mușchi respiratorii) poate duce la apariția insuficienței respiratorii.
Semnele și simptomele care ne pot duce cu gândul la insuficiență respiratorie sunt:
Clasificarea insuficienței respiratorii se face în funcție de:
De asemenea, se ține cont și de Etiologie, adică de posibilele cauze. Printre acestea se numără:
Pentru stabilirea diagnosticului insuficienței respiratorii se fac diverse teste și proceduri care implică o abordare multidisciplinară:
Tratamentul insuficienței respiratorii acute este o urgență medicală, întrucât poate pune viața în pericol și necesită tratament medical de urgență în cadrul unui spital.
Principiile de tratament în insuficiența respiratorie urmăresc menținerea oxigenării tisulare și restabilirea schimburilor gazoase la nivelul capilarelor alveolare prin: administrarea de oxigen în funcție de gravitatea pacientului (canula nazală, masca facială, ventilație mecanică non-invazivă sau invazivă, oxigenarea cu membrană extracorporală) și tratamentul specific fiecărei cauze care a dus la apariția insuficienței respiratorii.