10 tipsuri impotriva insomniei

Insomnia este o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane in ziua de astazi. Ceea ce trebuie stiut este ca exista cativa opasi pe care trebuie sa ii urmezi, in cazul in care ti-ai propus sa profiti de orele de somn din timpul noptii. La fel
  • Publicat:
10 tipsuri impotriva insomniei
10 tipsuri impotriva insomniei

1. Trezeste-te la aceeasi ora in fiecare zi!
Sigur ca este tentant sa dormi mai mult in zilele de weekend, insa aceasta nu inseamna ca vei reusi sa recuperezi zilele din saptamana in care nu te-ai odihnit suficient. Cu toate acestea, este bine sa stii ca daca iti vei obisnui organismul sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare dimineata, ii vei impune in acest fel o disciplina matinala. Iar acest fapt, coroborat cu alti factori, ar putea interveni in facilitarea aparitiei somnului.

2. Elimina nicotina, cofeina, alcoolul si alti stimulenti de acest fel!
In acest sens, este bine sa renunti si la anumite medicamente pe care le iei cu regularitate, mai ales inainte de a te culca. Consulta medicul si povesteste-i despre decizia ta de a veni de hac insomniei, rugandu-l sa iti prescrie alte substante care nu iti vor periclita insa somnul. Efectul cofeinei se poate prelungi pret de cateva ore bune, astfel ca nici daca vei bea cafea cu cateva ore inainte de a te culca, nu inseamna ca vei adormi usor. Astfel, sansele ca aceasta sa iti afecteze somnul sunt semnificative. De fapt, cofeina nu doar ca ingreuneaza adormirea, insa cauzeaza si desteptari nocturne sporadice. Adica, odata ce ai reusit sa dormi, este foarte posibil sa nu dormi bine si sa te trezesti din cand in cand. Acelasi efect il are si alcoolul, desi in primele ore dupa consumarea lui tinde sa induca stare de somnolenta.

3. Limiteaza sisestele!
Desi aceste reprize scurte de somn par sa fie solutia ideala pentru a recupera lipsa de somn din timpul noptii, ele nu reprezinta intotdeauna cea mai buna solutie in acest sens. Pentru a reusi sa obtii maximum de odihna in timpul noptii, este bine sa asociezi ideea de somn cu intunericul. Daca vei dormi in mici reprize pe parcursul zilei, acest fapt ar putea influenta negativ putinta de a te odihni noaptea. Totusi, este bine de stiut ca 20 de minute de somn dupa-amiza nu ar trebui sa interfereze cu somnul de noapte.

4. Fa miscare cu regularitate!
Exercitiile fizice efectuate cat mai des, pot imbunatati calitatea vietii. Totusi, daca le vei face inainte de culcare, ele ar putea sa alunge somnul. In plus, este bine de stiut ca daca vei face miscare imediat inainte de culcare, sansele de a-ti asigura un somn linistit si reconfortant scad simtitor. Miscarea alerteaza muschii si intreg organismul, astfel ca acest efect stinulator trebuie evitat. De aceea, remonadarea este de a face exercitiile de seara cu cel putin 3 ore inainte de a merge in pat.

5. Limiteaza activitatile pe care le faci in pat!
Dormitorul nu trebuie sa aiba si alte destinatii in afara de somn si sex, ocazional. De aceea, nu incerca sa iti iei agenda si sa organizezi programul saptamanii, sau sa inveti pentru examene ori sa dai telefoane. Deasemenea, evita sa te uiti la televizor sau sa asculti radioul in camera unde dormi. Toate aceste activitati amplifica starea de alerta si fac dificile, uneori chiar inutile, eforturile de a adormi.

6. Nu manca si nu bea inainte de culcare!
Mancatul inaintea somnului poate cauza cresterea activitatii la nivelul sistemului digestiv, astfel ca este bine sa eviti gustarile tarzii. In afara de faptul ca dauneaza siletei, aceste gustari dauneaza si somnului. Bautul diverselor lichide inainte de a merge la culcare se poate dovedi o idee la fel de neinspirata. Acestea contribuie la umplerea vezicii urinare, motiv pentru care vei avea nevoie la toaleta in timpul noptii, tulburand astfel somnul. In plus, poate aparea sindromul de noctanzurie (urinarea frecventa pe timpul noptii) in timp.

7. Controleaza mediul in care dormi!
Tot ce inseamna atmosfera, temperatura camerei sau mirosul acesteia contribuie in mod decisiv la calitatea somnului de peste noapte. Patul trebuie sa fie confortabil si este bine sa aerisesti camera in care urmeaza sa dormi. Daca ai un animal de casa care obisnuieste sa doarma in aceeasi camera cu tine, trebuie sa ai in vedere posibilitatea ca acesta ar putea face galagie in timpul noptii.

8. Lasa grijile pe hol!
Inainte de a merge in dormitor, incearca sa renunti sa te mai gandesti la problemele pe care le ai de rezolvat a doua zi sau la sedintele la care trebuie sa mergi. Ideea este sa nu te gandesti la lucrurile care ar putea sa iti distraga atentia si care ar putea face dificila adormirea.

9. Redu stresul!
Exista o serie de terapii care reduc stresul. Atata mintea cat si trupul au nevoie de relaxare inainte de a merge la culcare. Printre acestea, amintim metode de intindere a muschilor, de respiratie, imaginatie sau meditatie. Orice ai alege pentru a scapa de stres, trebuie sa stii ca intelectul joaca un  rol determinant in maniera cu care alegem sa ne delectam inainte de somn.

10.  Apeleaza la terapii de specialitate!
Fie ca mergi la un terapeut specializat, fie ca alegi sa te inscrii intr-un grup de suport pentru oameni cu aceeasi problema ca a ta, ajutorul exterior se poate dovedi a fi singura solutie eficienta. De vreme ce insomnia cauzeaza o serie de probleme atunci cand vine vorba depre relatiile cu cei din jur, este bine sa apelezi la terapie cat mai curand. Insomnia poate avea efecte negative asupra relatiei intime, asupra relatiilor de la serviciu si nu in ultimul rand asupra sanatatii tale.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vino de hac asteniei!
Vino de hac asteniei!