Atunci când vine vorba de consumul alimentelor, este important să respectăm întotdeauna data de expirare. Consumul alimentelor expirate poate avea consecințe negative pentru sănătate, cum ar fi intoxicații alimentare sau alte probleme digestive.
În cele ce urmează, vom prezenta 15 de alimente pe care nu ar trebui să le consumi niciodată după data de expirare.
Este esențial să o gătim bine pentru a evita îmbolnăvirea, dar puține persoane țin cont de data de expirare și de riscul de contaminare cu stafilococ aureus sau salmonella. Consumul de carne tocată expirată poate cauza toxiinfecție alimentară sau alte probleme de sănătate grave.
Similar cu carnea tocată de vită, carnea tocată de porc necesită precauții și atenție la data de expirare. Consumul de carne expirată poate crește riscul de a contracta diverse boli, cum ar fi toxiinfecția alimentară. În plus, persoanele cu un sistem imunitar fragil sunt mai expuse riscului de a suferi afecțiuni grave sau chiar de a-și pierde viața. Este important să ne asigurăm că această carne este proaspătă și că o gătim bine pentru a evita astfel de riscuri.
La fel ca și în cazul cărnii tocate, peștele trebuie tratat cu precauție. După ce a expirat, este important să îl consumi imediat sau să îl arunci. Dacă nu iei aceste măsuri, riscurile de a contracta listerioză vor crește, ceea ce poate provoca simptome precum dureri abdominale, diaree, greață și vărsături. Aceasta este o problemă deosebit de gravă pentru femeile însărcinate, deoarece poate duce la avort.
Salatele pre-ambalate pot fi o opțiune convenabilă pentru mulți consumatori, dar este important să fii atent la data de expirare. Dacă sunt consumate după această dată, există riscul de a fi contaminate cu bacterii dăunătoare care pot provoca probleme digestive. Mai mult, sursa de apă folosită pentru cultivarea frunzelor poate fi contaminată cu substanțe nocive, astfel că trebuie să ai grijă să cumperi salate pre-ambalate de la producători de încredere.
Creveții, la fel ca majoritatea fructelor de mare, sunt produse foarte perisabile. Chiar dacă respectați data de expirare, creveții pot fi contaminați cu bacterii dacă nu sunt depozitați corespunzător pe parcursul procesului de pescuit și transport. Este important să respectați întotdeauna data de expirare pentru a reduce riscul de contaminare și pentru a vă asigura că sunteți în siguranță în timpul consumului.
Zmeura este un fruct perisabil, motiv pentru care este important să o consumi cât mai curând după cumpărare. În caz contrar, există riscul ca ea să se deterioreze și să devină un mediu propice pentru înmulțirea bacteriei ciclospora cayetanensis, care poate provoca ciclosporioză. Această boală prezintă multiple simptome asemănătoare cu cele ale toxiinfecției alimentare.
Capșunile trebuie consumate în primele trei zile de la cumpărare, deoarece se deteriorează rapid și își pierd gustul și textura. De asemenea, sunt sensibile la dezvoltarea bacteriilor, astfel încât, dacă sunt păstrate prea mult timp în frigider, există riscul să devină un mediu favorabil pentru contaminare. De asemenea, evită să le expui la căldură excesivă, deoarece acest lucru le poate deteriora rapid.
Dacă preferi deseori brânzeturile moi, cum ar fi feta sau brânza brie, trebuie să ai grijă să nu consumi porțiuni care prezintă semne de deteriorare. Acest tip de brânză este mai expus la Listeria monocytogenes, bacteria care poate cauza listerioză, o boală care poate fi gravă pentru femeile însărcinate, copii și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Pasteurizarea elimină majoritatea bacteriilor prezente în lapte. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că laptele nu a fost contaminat ulterior. Depozitarea necorespunzătoare în magazinul alimentar poate permite bacteriilor să se multiplice. Consumul de lapte acru poate crește riscul de toxiinfecții alimentare și poate provoca simptome cum ar fi crampe abdominale, greață, febră și diaree. Dacă totuși dorești să consumi lapte expirat, asigură-te că verifici textura și gustul înainte de a-l consuma.
Dacă prepari frișca bătută acasă, este important să o consumi rapid, nu doar pentru că își va pierde din textură, ci și pentru că există riscul de a se contamina cu bacterii periculoase pentru sănătate. Frișca preparată în casă poate conține Salmonella sau Escherichia coli, două bacterii care pot provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi diareea și vărsăturile. De aceea, este recomandat să păstrezi frișca la rece și să o consumi în cel mult 24 de ore de la preparare.
Este important să gătești puiul la temperaturi adecvate și să îl depozitezi în mod corespunzător pentru a preveni problemele de sănătate. Puiul consumat după data de expirare poate fi contaminat cu bacterii, cum ar fi E. coli, care pot cauza boli precum gastroenterita sau meningita. În plus, nu ar trebui să te bazezi doar pe aspectul său pentru a decide dacă este încă comestibil sau nu. Este mai sigur să te bazezi pe data scrisă pe ambalaj și să arunci puiul expirat.
Spanacul se deteriorează rapid, mai ales când este umezit. Frunzele își pierd prospețimea și nu mai pot fi consumate după data de expirare. Pentru a prelungi durata de viață a spanacului, este important să îl uscați bine și să îl clătiți doar înainte de a-l găti.
Scoicile nu pot fi depozitate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă au cochilie, acestea pot fi păstrate în frigider maximum trei zile. Cele fără cochilie pot fi păstrate timp de doar 24 de ore. După această perioadă, miros urât și nu mai sunt comestibile.
Este important să respecți întotdeauna data de expirare când vine vorba de consumul stridiilor. Acestea pot fi periculoase dacă sunt stricate și emană un miros urât. Mai mult, există riscul de contaminare cu Vibrio vulnificus, o bacterie care poate provoca septicemie.
În mod normal, nu ar trebui să mâncați niciodată un ou stricat. Există, totuși, un truc simplu pentru a determina dacă un ou este încă proaspăt: cufundați-l într-un castron cu apă și observați ce se întâmplă. Dacă plutește, înseamnă că trebuie aruncat, iar dacă se scufundă, ar putea fi consumat fără probleme.
Surse: msn.com, prevention.com, thehealthy.com