Flatulența excesivă poate ascunde diverse tulburări digestive, mai ales dacă gazele intestinale sunt însoţite şi de alte simptome, precum balonare, crampe abdominale sau scaune cu sânge.
Aceste acumulări de aer apar în special când alimentele nu sunt complet digerate, când mâncăm rapid sau mestecăm gumă. De asemenea, anumite alimente pot favoriza formarea gazelor intestinale, deoarece sunt mai greu de digerat, precum broccoli, fasolea, varza, dulciurile ori băuturile carbogazoase cu mult zahăr.
Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), flatulența excesivă înseamnă să elimini gaze de peste 25 de ori pe zi.
Alimentația joacă un rol important în flatulența excesivă. Spre exemplu, dacă mănânci alimente bogate în fibre, în special fibre insolubile, acestea predispun la formarea gazelor intestinale. Însă și fibrele solubile consumate în exces pot avea acest efect neplăcut.
„Sursele de fibre solubile includ fasolea, lintea și legumele, precum și fructele, în special merele și afinele, și cereale precum ovăzul și orzul. Iar sursele de fibre insolubile includ făina integrală, tărâțele de grâu, nucile și legumele precum conopida, fasolea verde și cartofii”, explică dr. Libby Mills, medic nutriționist.
Atenție și la alimentele bogate în zaharuri care nu sunt deloc ușor de digerat și care predispun la gaze și balonare, cum ar fi: anghinarea, ceapa, usturoiul, prazul, mazărea, soia, fasolea, bananele foarte coapte, coacăzele, curmalele, stafidele, smochinele uscate, prunele proaspete, prunele uscate, kaki, piersicile, pepenele roșu, secara, grâul, orzul, caju, fisticul.
Dacă regimul tău alimentar nu include cantități mari din alimentele menționate anterior și totuși te confrunți cu flatulența excesivă, ar fi bine să stabilești o consultație la medic pentru a afla care este cauza.
Printre posibilele afecțiuni medicale ce pot cauza flatulența excesivă se numără:
Gazele urât mirositoare nu sunt un semnal de alarmă, în majoritatea cazurilor. Dar dacă apar și alte simptome și problemele persistă, e bine să te adresezi medicului gastroenterolog pentru investigații suplimentare. Printre simptomele care ar trebui să te îngrijoreze se numără: