Ficatul este cel mai solicitat organ din corpul nostru. Din fericire, el elimină în mod natural toxinele acumulate, dar există şi situaţii când are nevoie de puţin „ajutor”, mai ales dacă obişnuieşti să mănânci alimente grase sau consumi alcool în exces. O cură de detoxifiere este necesară după perioadele solicitante, în care am abuzat de mâncărurile bogate în grăsimi şi zahăr, dar sunt şi câteva semne care îţi pot indica faptul că ficatul tău are nevoie de o pauză binemeritată.
Iată care sunt principalele 20 de simptome care îţi arată că ficatul tău este plin cu toxine:
– Oboseala cronică;
– Negativismul;
– Letargia, senzaţia de sfârşire;
– Dureri de cap generalizate;
– Migrene localizate în spatele globului ocular;
– Transpiraţie excesivă;
– Alergii;
– Acnee sau alte afecţiuni dermatologice;
– Balonare;
– Flatulenţă;
– Dureri abdominale;
– Constipaţie;
– Diaree;
– Dezechilibre hormonale;
– Anxietate;
– Depresie;
– Dureri cronice de articulaţii sau dureri musculare;
– Sensibilitate crescută la anumite mirosuri;
– Respiraţie urât mirositoare;
– Creştere în greutate nejustificată.
Chiar dacă aceste simptome nu sunt ieşite din comun, dacă te confrunţi în acelaşi timp cu mai mult de trei dintre ele, este evident că ficatul tău are de suferit şi că trebuie să iei măsuri. Vestea bună este că, dacă acţionezi din timp, ficatul tău se va regenera, redobândindu-şi în scurt timp funcţia esenţială.
Odată ce realizezi că ai o problemă cu ficatul, încearcă să îţi schimbi stilul de viaţă şi să urmezi aceste sfaturi:
Pentru a ajuta ficatul să îşi recapete funcţia de detoxifiere, ajută-l consumând ceaiuri, în special de anghinare, care poate stimula secreţia de bilă. De asemenea, adaugă mai des în mâncărurile preferate un condiment despre care medicii au numai cuvinte de laudă: turmericul. Curcuma, ingredientul activ din turmeric, este recunoscută pentru efectele sale anticancerigene.