3 afecțiuni medicale grave care te pot face să te trezești frecvent în toiul nopții

Majoritatea oamenilor se trezesc de mai multe ori pe noapte fără să observe, deoarece adorm din nou repede. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu momente în care te trezești frecvent în miezul nopții, descoperă cele trei afecțiuni medicale grave care ar putea fi cauza acestei neplăceri.
  • Publicat:
3 afecțiuni medicale grave care te pot face să te trezești frecvent în toiul nopții
3 afecțiuni medicale grave care te pot face să te trezești frecvent în miezul nopții Sursa foto: Shutterstock

Ritmul circadian natural al corpului este responsabil pentru mai multe dintre procesele biologice ale corpului, inclusiv ciclurile sale somn-veghe. Reglând somnul neîntrerupt, acest ritm gestionează mai multe sisteme importante din organism. Momentele în care te trezești frecvent în toiul nopții pot deveni problematice dacă sunt prost gestionate. Identificarea cauzei problemei poate preveni, de asemenea, consecințe grave, cum ar fi dizabilitatea și decesul.

Medical vorbind, trezirea în mijlocul nopții este denumită trezirea nocturnă.

Deși nu este întotdeauna posibil să identificăm exact motivul pentru care o persoană se trezește la ora 3 dimineața, înțelegerea cauzelor comune ale întreruperilor de somn îi poate ajuta pe oameni să doarmă mai bine pe parcursul nopții.

Atunci când afecțiunile medicale sunt cauza, putem face referire la boli cardiace și vasculare, boli ale căilor respiratorii și tulburări neurologice.

1. Boli cardiovasculare

Hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt asociate cu un somn de proastă calitate, inclusiv cu trezirea în timpul nopții. Aceste condiții îngreunează calitatea somnului din cauza circulației deficitare, deoarece organismul se bazează pe creșterea fluxului sanguin atât în timpul fazelor de somn în care mișcările oculare sunt lente, cât și în fazele de somn în care mișcările oculare sunt rapide.

2. Boli ale căilor respiratorii

O altă tulburare legată de trezirea nocturnă este strâns legată de bolile căilor respiratorii, cum ar fi apneea în somn. Pe lângă apneea obstructivă în somn, alte tulburări respiratorii, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică, pot perturba somnul pe tot parcursul nopții. Semnele frecvente ale problemelor căilor respiratorii includ trezirea cu gura uscată și durerile de cap dimineața.

3. Tulburări neurologice

În cele din urmă, tulburările neurologice sunt a treia cauză frecventă a trezirii nocturne, dar nu trebuie confundate cu schimbările comune ale tiparelor de somn pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Deși este normal să apară o serie de modificări ale tiparelor de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cei cu afecțiuni precum demența, boala Alzheimer și boala Parkinson sunt mai predispuși să experimenteze o trezire pe timp de noapte și să aibă probleme cu încercarea de a readormi. De fapt, există tot mai multe dovezi că tulburările de somn ar putea fi un indiciu precoce al declinului cognitiv.

Studiile sugerează că astfel de simptome pot apărea cu mulți ani înaintea unui diagnostic oficial de Alzheimer.

Alte cauze ale trezirilor nocturne

Adesea, problemele de sănătate mintală trecătoare legate de stresul temporar sunt cauza trezirilor frecvente pe parcursul nopții.

Alte afecțiuni care provoacă trezirea la 3 dimineața includ prostata mărită, neuropatia sau boala de reflux gastrointestinal.

Surse: msn.com, healthline.com, vnexplorer.net

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult