Dacă ai tensiunea arterială ridicată, probabil ştii deja că anumite alimente îţi pot afecta tensiunea – dar este bine de ştiut că rolul dietei este unul foarte important în a ţine sub control această afecţiune. În general, majoritatea persoanelor cu valori ridicate ale tensiunii arteriale sunt diagnosticate cu hipertensiune.
Medicii consideră că stilul de viaţă, în special dieta, sunt principalele cauze. Deşi o serie de factori cresc riscul de ateroscleroză, atac cerebral vascular şi boli de inimă, unul dintre primii paşi pentru a reduce riscurile este să ţinerea sub control a tensiunii arteriale printr-o alimentaţie sănătoasă.
Asociaţia Americană a Inimii (AHA) recomandă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, carne slabă şi peşte pentru a menţine tensiunea arterială în valori normale. Unul dintre cele mai simple moduri de a include toate aceste recomandări alimentare în rutina ta zilnică este urmarea dietei DASH. Dieta DASH, care determină o scădere a tensiunii arteriale fără administrarea de medicamente, a fost aleasă de un grup de experţi în sănătate drept cea mai bună dietă pentru persoanele diagnosticate cu diabet şi, totodată, cea mai bună soluţie pentru o alimentaţie sănătoasă.
Urmarea unui plan alimentar corect este foarte importantă, dar şi evitarea anumitor alimente care îţi pot creşte tensiunea arterială este la fel de importantă. Iată ce alimente ar trebui să eviţi:
Ştim că ai auzit asta de multe ori, dar o dietă bogată în sodiu este dăunătoare pentru inimă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis recomandări prin care adulţii sunt sfătuiţi să consume mai puţină sare şi să includă totodată un minimum de potasiu în dieta lor zilnică pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale. Adulţii ar trebui să consume mai puţin de 2,000 de mg (două grame) de sodiu sau (mai puţin de) cinci grame de sare şi cel puţin 3,510 mg (3,51 de grame) de potasiu pe zi.
O persoană care are un nivel ridicat al sodiului sau unul scăzut al potasiului riscă să sufere de tensiune arterială ridicată, un factor care creşte riscul de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Nutriţie şi de Dezvoltare a Sănătăţii din cadrul OMS.
Pentru a putea evita cantităţile mari de sodiu este important să ştii în ce alimente se găseşte. Sodiul, care se găseşte natural în mâncăruri precum laptele şi ouăle, este prezent în cantităţi mult mai mari în mâncărurile procesate precum pâinea, carnea procesată sau în condimente. Potrivit Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) alimente precum: mezelurile, supele la plic, pizza, pâinea şi pastele conţin printre cele mai mari cantităţi de sare.
Veste bună este că alegerea alimente naturale – adică neprocesate – este cel mai simplu mod de a diminua cantitatea de sodiu din dieta ta. Este foarte greu să consumi o cantitate mare de sodiu dacă alegi preponderent alimente proaspete. Încearcă să înlocuieşti sarea cu zarzavaturi, condimente, usturoi, lămâie sau oţet pentru a adăuga aromă, fără sare.
Zaharurile adăugate nu au nicio beneficiu nutritiv, dar cnumărul mare de calorii poate duce uşor la kilograme în plus. Persoanele supraponderale sau cele care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare de hipertensiune. Nu doar asta, dar zahărul în exces – chiar dacă ai o greutate normală – creşte nivelul trigliceridelor.
Asociaţia Americană a Inimii (AHA) recomandă un maxim de 100 de calorii din zaharuri adăugate (aproape 6 linguriţe) pentru femei şi 150 de calorii (9 linguriţe) pentru bărbaţi, pe zi.
Băuturile carbogazoase, cereale îndulcite, deserturile şi băuturile cu fructe se numără printre cele mai des întâlnite alegeri.Băuturile îndulcite sunt printre cele mai rele alegeri – în momentul în care bei 2-3 pahare se observă o creştere temporară a tensiunii arteriale.
Există o muţime de tipuri de zahăruri adăugate în alimentele procesate. Citeşte ingredientele de pe etichetă şi fii atentă la denumiri precum maltoză, sucroză, sirop de porumb bogat în fructoză, melasă, zahăr de trestie sau zahăr brut. Acestea sunt toate zaharuri adăugate pe care ar fi mai bine să le eviţi. Dacă nu poţi renunţa la sucuri, încearcă să reduci numărul lor pe cât posibil. O altă recomandare a experţilor în nutriţie este să consumi cât mai multe fructe precum căpşunile sau bananele pentru a îndulci fulgii de ovăz sau cerealele în loc să cumperi produse cu adaos de zahăr. Scorţişoara sau ghimbirul dau o aromă minunată mâncării, fără a fi nevoie de zahăr.
Deşi un consum moderat de alcool poate reduce stresul şi nivelul tensiunii arteriale, dacă exagerezi consecinţele pot fi grave. Un pahar sau două pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei – acestea sunt recomandările medicilor.
Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie sfătuieşte să nu fie depăşită limita de 21 de unităţi de alcool pe săptămână pentru bărbaţi şi 14 unităţi pentru femei. De asemenea, trebuie 2-3 zile de pauză de consum de băuturi alcoolice pe săptămână, pentru a-i permite ficatului să se recupereze chiar şi după cea mai mică cantitate de alcool băută.
Consumul excesiv de alcoool contribuie la un risc crescut de hipertensiune, boli ale ficatului, atac cerebral vascular şi obezitate. Abuzul duce la inflamarea ficatului, creşterea excesivă a presiunii sângelui şi deteriorarea muşchiului inimii.
Este important să menţii o dietă sănătoasă în cea mai mare a timpului. Efectele unei tensiuni arteriale ridicate, un nivel al colesterolului şi glicemiei ridicate pot avea nevoie de câţiva ani pentru a cauza daune. Dacă ţii tensiunea arterială sub control, glicemia este stabilă şi urmezi o dietă echilibrată în cea mai mare parte a timpului atunci nu ar trebui să-ţi faci griji dacă din când când tensiunea ta este ridicată.