Tusea este destul de enervantă în timpul zilei, dar la culcare, când simptomele oricărei răceli au tendința să se înrăutățească, să-ți „rupi” plămânii poate deveni un adevărat coșmar.
Din cauza gravitații, când te așezi să dormi, orice strop de mucus din nasul tău poate începe să se scurgă (și să se adune) în spatele gâtului și activează reflexul de tuse. În același timp, cercetările arată că dacă te lupți cu o infecție virală sau bacteriană, sistemul tău imunitar intensifică acțiunea în timpul nopții, provocând inflamații în căile respiratorii superioare. Rezultatul: vei tuși. Mult. Tusea nocturnă, așa cum este numită, poate fi incredibil de deranjantă. Însăși acțiunea de a-ți curăța gâtul, mai ales dacă se simte deja iritat, poate fi extrem de inconfortabilă. Poate afecta și capacitatea ta de a dormi bine, ceea ce ar putea prelungi perioada de recuperare, conform Mayo Clinic, și te poate face să te simți și mai rău.
Iată ce poți face dacă ești în căutare de modalități disperate de a opri tusea pentru a putea dormi liniștit – cel puțin pentru câteva ore până la următoarea criză:
Renunță la medicamentele pentru răceală și sinuzită (dacă obiectivul tău este strict oprirea tusei) pe care le poți lua din orice farmacie fără prescripție medicală. Aceste medicamente pentru tuse, care pretind că o reduc, și decongestionantele, care contractă vasele de sânge din nas pentru a drena și usca mucusul, s-ar putea să nu fie atât de eficiente. De fapt, studiile au constatat că unele medicamente OTC (eliberate fără rețetă) pentru răceală – cum ar fi pseudoefedrina și dextrometorfanul – nu sunt mai bune în ameliorarea simptomelor tusei decât un placebo. Mai mult, de obicei, nu ajută și toate au efecte secundare potențiale. De exemplu, ele îți pot perturba somnul (ceea ce nu este ideal când vrei ca organismul tău să se odihnească și să se recupereze) și pot provoca greață, dureri de stomac și somnolență.
Ia în considerare utilizarea unui spray nazal cu corticosteroizi sau a pastilelor pentru gât în schimb. Pastilele pentru gât amorțesc căile respiratorii, eliminând temporar furnicăturile care cauzează o tuse persistentă. Spray-urile nazale cu corticosteroizi, pe de altă parte, reduc inflamația în căile respiratorii și sunt destul de eficiente în eliminarea congestiei.
O lingură de miere seara ar putea, de asemenea, să funcționeze. Studiile au arătat că, la copii, mierea este considerată cel mai eficient tratament pentru tusea nocturnă și se crede că are același efect și la adulți.
Nu este clar în totalitate de ce mierea este atât de eficientă. Unele dovezi sugerează că ameliorează căile respiratorii iritate, inflamate și calmează reflexul de tuse. Oricare ar fi mecanismul, mulți medici sunt de acord că mierea ajută. Încearcă și ia o lingură de miere – nu poate să îți facă rău. (Dacă ai diabet, totuși, vorbește cu medicul tău, deoarece mierea poate afecta negativ nivelurile tale de zahăr din sânge.)
Probabil știi că băutul de lichide este una dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când te lupți cu o boală în general – și poate fi deosebit de util pentru o tuse persistentă. Apa protejează mucoasa căilor respiratorii și subțiază mucusul, facilitând eliminarea lui. Nu mai vorbim că deshidratarea poate agrava inflamația – și deoarece ești bolnav, probabil te confrunți deja cu țesuturi inflamate și iritate. Deci, tusea tinde să devină mai rea când ești deshidratat. Deci, apa este tot ceea ce ai nevoie când te recuperezi de la o infecție a căilor respiratorii superioare.
Cu toate acestea, un pahar simplu de apă nu este singura ta opțiune. Poți să te menții hidratat consumând fructe și legume bogate în apă, cum ar fi spanacul și pepenele, potrivit Mayo Clinic. Laptele, sucurile și ceaiurile pe bază de plante își pot face la fel de eficient treaba. Dacă rămâi la apă, încearcă să bei undeva între 11 și 15 căni de apă pe zi, în funcție de dimensiunea corpului tău.
Foto: Shutterstock
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061814/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15231978/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538216/
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/571638
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256