3 mituri despre alunițe

  • Publicat:
3 mituri despre alunițe

Există multe sfaturi contradictorii atunci când vine vorba de alunițe. Separarea miturilor de adevăr poate fi importantă astfel încât să știi exact când să îți faci griji în legătură cu alunițele tale și când să le ignori. Iată trei dintre cele mai comune  mituri despre alunițe, pe care nu ar trebui să le crezi.

Toate alunițele sunt cauzate de daunele provocate de soare

Alunițele au mai multe șanse să apară pe zonele de piele expuse la soare. Ca modalitate de protecție împotriva soarelui, pielea produce un pigment cunoscut sub numele de melanină. Acesta se distribuie în mod normal uniform în întreaga piele (adică un bronz), dar uneori poate ajunge să se concentreze într-o anumită zonă, rezultând o aluniță.

Cu toate acestea, deși aceasta este cea mai frecventă cauză a apariției alunițelor, nu este singura cauză. Unii dintre noi se nasc cu alunițe și uneori acestea se pot forma pe zone care nu sunt expuse la soare, pur și simplu din cauza schimbărilor hormonale. Evitarea expunerii la soare poate preveni apariția unui număr mare de alunițe, dar asta nu înseamnă că nu îți vor mai apărea deloc. 

Cancerul de piele începe întotdeauna ca o aluniță

De multe ori ni se spune să fim atenți la alunițele noastre pentru a ne asigura că nu se transformă în melanom. Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că melanomul nu începe întotdeauna ca o aluniță. De fapt, doar 20 până la 30% din cazurile de melanom încep ca alunițe – restul apar pe alte părți ale corpului unde uneori pot fi trecute cu vederea și considerate coșuri sau simple iritații.

O aluniță care își schimbă forma sau dimensiunea este întotdeauna un semn de cancer de piele

De fapt, multe dintre alunițele noastre cresc sau se micșorează în mod natural în timp, fără a fi neapărat canceroase. Totuși, este o idee bună să verifici aceste alunițe, dar nu ar trebui să presupui ce e mai rău. Ar trebui să te îngrijoreze dacă o aluniță te mănâncă sau doare, dacă are margini neregulate, dacă are mai mult de o culoare în interiorul său sau dacă se formează o crustă/începe să supureze. O vizită la dermatolog poate stabili exact despre ce este vorba.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult