3 mituri despre fertilitate și care este adevărul din spatele lor

Multe mituri care circulă încă provoacă anxietate, stres, rușine și vinovăție celor care se confruntă cu probleme de fertilitate. Consultă întotdeauna un specialist care îți poate răspunde la întrebări și te poate ajuta să găsești soluții.
  • Publicat:
3 mituri despre fertilitate și care este adevărul din spatele lor

Dacă încerci să faci un copil după 35 de ani, probabil că ai întâlnit mai multe mituri legate de fertilitate. Acestea variază de la ideea că stresul cauzează infertilitatea până la credința psihologic distructivă că infertilitatea este o problemă exclusiv feminină. Din nefericire, aceste mituri pot să te facă să simți o rușine, vinovăție și anxietate nejustificate dacă ești o femeie care se confruntă cu dificultăți în a concepe. 

Este important să identifici adevărurile din spatele acestor mituri pentru a te asigura că urmezi sfaturile susținute de cercetările în domeniul fertilității, în loc să te bazezi pe informații învechite. 

Iată trei mituri comune despre fertilitate și adevărurile din spatele lor:

Fertilitatea este o problemă exclusiv feminină

Credința că fertilitatea este o problemă exclusiv feminină are origini străvechi. Multe civilizații antice asociau creația și reproducerea cu o figură feminină divină. Această credință a așezat strâns femeile în legătură cu fertilitatea și a promovat ideea că problemele legate de fertilitate apar doar la femeie. În ciuda progreselor în știința modernă, această asociere a rămas în anumite cercuri.

Adevărul din spatele acestui mit este că fertilitatea este o problemă umană. Conform unui raport privind statisticile naționale de sănătate furnizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o treime din problemele de fertilitate în cuplurile infertile apar la bărbat, o treime la femeie și o altă treime sunt cauzate atât de bărbat, cât și de femeie sau nu au fost identificate.

Atât bărbații, cât și femeile sunt afectați în mod egal de problemele de fertilitate, iar această credință nejustificată poate întârzia sarcinile dacă testarea fertilității se realizează doar la femeie sau sunt făcute intervenții concentrate doar pe femeie.

Anumite alimente provoacă infertilitate

Deși anumite alimente pot afecta negativ fertilitatea pe termen lung, o reprezentare mai precisă a cercetărilor actuale este că alegerile proaste de stil de viață și dietă afectează în mod negativ sănătatea ta generală și duc la o sănătate reproductivă și celulară precară, nu niște alimente în sine. În general, cea mai bună dietă pentru sănătatea generală și reproductivă este bogată în legume, cereale integrale, pește și grăsimi nesaturate. O dietă sănătoasă furnizează organismului tău o gamă largă de nutrienți, vitamine și minerale de care are nevoie pentru o sănătate reproductivă optimă. Dietele bogate în grăsimi saturate și zahăr duc la cele mai slabe rezultate în ceea ce privește fertilitatea. O dietă nesănătoasă duce în mod obișnuit la alți  factori care cresc riscul de infertilitate, cum ar fi un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 atât la bărbați, cât și la femei.

Cercetările privind efectele cofeinei și ale laptelui asupra fertilității sunt contradictorii. Sub 200 de miligrame de cafeină pe zi par să aibă un impact redus asupra fertilității la femei. Aceasta înseamnă aproximativ una până la două cești de cafea pe zi. În ceea ce privește laptele, un studiu a arătat o creștere a riscului de infertilitate în rândul femeilor care consumă lactate cu conținut redus de grăsimi, în timp ce arăta și că femeile care consumă lactate bogate în grăsimi nu au aceleași probleme.

Stresul cauzează infertilitatea

Mitul că stresul cauzează infertilitatea se bazează pe o asociere complexă între infertilitate și stres. Este puțin probabil ca stresul să fie cauza inițială a infertilității, dar nu se contestă faptul că lupta cu infertilitatea provoacă o cantitate imensă de stres celor care încearcă să conceapă.

Într-un studiu, 76% dintre femei și 61% dintre bărbați care au folosit tehnologii de reproducere asistată, precum FIV, pentru a ajuta la concepție au raportat anxietate legată de lupta cu infertilitatea. Multe medicamente utilizate în tratamentul infertilității pot provoca simptome asemănătoare depresiei și anxietății. Ceea ce ar putea fi adevărat este că femeile și bărbații care se confruntă cu infertilitatea experimentează emoții stresante precum anxietatea, frica, depresia și disconfortul, acestea afectându-le capacitatea de a concepe. Acest lucru nu înseamnă că stresul în sine cauzează infertilitatea și că „doar relaxându-te” vei reuși să rămâi însărcinată, ci doar că joacă un rol pentru cuplurile care întâmpină deja dificultăți legate de fertilitate.

Foto: Envato

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/

https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr067.pdf

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult