Pe internet, dar cu precădere în zonele rurale, unde se mai practică leacuri băbești pentru tot felul de probleme, circulă diverse informații care pot pune în pericol sănătatea.
Într-o postare educativă realizată de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe sunt demontate câteva mituri despre leacuri băbești încă practicate de unii oameni.
Șosetele cu oțet scad febra copiilor – FALS. Acest mit este unul care poate face mai mult rău.
Șosetele cu oțet nu numai că nu au efect, dar pot arde pielea sensibilă a unui copil, ducând la apariția diverselor tipuri de erupții, mai ales dacă oțetul nu este produs în casă.
Sarea oprește sângerarea – FALS! Cu siguranță ați auzit expresia „a pune sare pe rană”, folosită tocmai cu sensul de „a agrava situația” sau a „întărâta”.
Nu doar că acest lucru ar provoca și mai multă durere, dar riscăm să infectăm rana. Și atunci, de ce am vrea să facem acest lucru?
Citește și: Remedii pentru arsuri cu ulei. Ce să faci dacă sare ulei încins pe piele
FALS și de această dată. Albușul, făina, uleiul, laptele – toate aceste ingrediente ne pot vindeca, cel mult, pofta de dulce… dacă le folosim într-o prăjitură.
Dar în niciun caz pe o arsură, pentru că pot duce la complicații, precum infectarea rănii! Tratamentul cel mai eficient al unei arsuri este apa nu foarte rece.
O metodă utilă pe care o puteți încerca este „regula celor 10”, adică apă de 10 grade, care curge într-un unghi de aproximativ 10 grade, de la aproximativ 10 cm distanță, timp de 10 minute.