3 moduri în care hormonii îţi afectează tractul gastrointestinal

Tractul gastrointestinal şi hormonii se află în strânsă legătură. Află cum este de fapt afectat sistemul digestiv.
  • Publicat:
3 moduri în care hormonii îţi afectează tractul gastrointestinal
FOTO: shutterstock / 3 moduri în care hormonii îţi afectează tractul gastrointestinal

Experţii au început să înţeleagă această legătură puternică dintre horomoni şi tractul gastrointestinal, dar şi ce înseamnă acest lucru pentru sistemul digestiv.

În jurul perioadei menstruale

Cu siguranţă îţi este cunoscut termenul PMS şi cum acţionează acesta în privinţa crampelor abdominale. Vinovat pentru aceste schimbări este nivelul de progesteron care creşte cu o săptămână înainte de perioada menstruală. Colonul se relaxează şi încetineşte timpul de tranzit al alimentelor către intestine, motiv pentru care este posibil să te confrunţi cu balonare şi constipaţie. Însă, nu toate femeile se confruntă cu aceste simptome în acea perioadă a lunii, ci şi cu diareea. Unul dintre motive este schimbul nivelului de estrogen care poate provoca spasme tractului digestiv şi creşte mişcarea alimentelor de-a lungul sistemului digestiv. Pentru a ameliora simptomele trebuie să bei foarte multă apă şi să urmezi o dietă bogată în fibre. Mai mult, încearcă să faci mişcare zilnică pentru scăderea nivelului de hormoni de la nivelul tractului gastrointestinal.

În timpul perimenopauzei

Tranziţia la menopauză (care apare atunci când nu mai ai menstruaţie pe o perioadă de un an de zile) implică o scădere graduală a nivelului de hormoni feminini, ceea ce duce la declanşarea problemelor precum balonarea şi constipaţia pe o perioadă de o lună. Schimbările nivelului de estrogen au un impact major asupra metabolismului, ceea ce poate duce la acumularea grăsimii care ar putea afecta greutatea şi apariţia problemelor gastrointestinale. Pentru a ameliora simptomele este crucial să consumăm produse integrale, fructe şi legume proaspete şi să facem exerciţii cu regularitate.

Bacteriile benefice

Chiar şi tractul gastrointestinal afectează hormonii, deoarece acesta secretă enzime care cresc nivelul de estrogen din sistem. Flora tractului gastrointestinal joacă un rol important, deoarece schimbările produse la nivelul bacteriilor se află în strânsă legătură cu schimbările produse la nivelul de estrogen. Vestea bună? Rutina zilnică poate duce la un ecosistem intestinal sănătos, mai ales dacă includem multe alimente bogate în probiotice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult