Nu există nici o cale sigură de a preveni diagnosticarea cancerului ovarian în timpul vieţii. Asta pentru că acum nu există o metodă bună de screening pentru boală şi orice simptome timpurii cum ar fi balonarea sunt uşor de confundat cu cele ale altor probleme de sănătate.
Dar asta nu înseamnă că nu ai nici un fel de control. În timp ce nu poţi schimba cei doi factori principali de risc pentru cancerul ovarian – eşti femeie şi vârsta, există o mulţime de alţi factori de risc pe care îi poţi evita. Iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-şi scădea semnificativ şansele de a fi diagnosticată cu o astfel de formă de cancer:
Cercetările au arătat că femeile care iau contraceptive au şanse mai scăzute de a dezvolta cancer ovarian. Această protecţie măreşte durata de administrare a pilulelor şi poate dura până la 35 de ani. În plus, riscul redus poate să apară mai devreme de trei până la şase luni de la începerea tratamentului cu anticoncepţionale.
Dar există şi riscuri legate de administrarea contraceptivelor, inclusiv atacuri de cord şi cheaguri de sânge care plot bloca artere, aşa că nu este recomandat tuturor femeilor să ia contraceptive în scopul reducerii riscului de cancer ovarian. Mergi la un control ginecologic şi fă-ţi o serie recomandate de medic înainte de a începe un tratament cu contraceptive.
Obezitatea este un factor de risc pentru cancerul ovarian, mai ales dacă eşti sau ai fost obeză la în adolescenţă şi imediat după. Persoanele care suferă de obezitate pot fi mai predispuse să moară de cancer ovarian.
Obezitatea a fost demonstrata ca fiind un factor de risc în creştere pentru multe tipuri de cancer, şi exista o legătură între obezitate şi cancer ovarian, provocată de variaţiile de estrogen din organism. Acesta este un motiv în plus pentru a avea o greutate normală, aşa că, dacă este cazul, apucă-te cât mai repede de slăbit.
O siluetă suplă poate ajuta la prevenirea cancerului ovarian, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este printr-o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice. Cercetările sugerează că, în urma unei diete cu conţinut scăzut de grăsimi, poţi scădea riscul de cancer ovarian. Un studiu a indicat grăsimile din surse animale ca fiind în special la vină pentru cancerul ovarian.
Este o idee bună să ai o dietă compusă în majoritate din legume, împreună cu fructe şi alte alimente pe bază de plante. Consumă carnea roşie doar cu ocazii speciale şi, dacă este posibil, mezelurile scote-le de tot din dietă.
Foto: Freepik