Nimic nu este ușor când vrei să slăbești. Dar să scapi de acele ultime câteva kilograme poate fi extra dificil.
De ce se întâmplă asta? Pe măsură ce pierzi în greutate, și mai ales dacă ai pierdut număr semnificativ de kilograme, metabolismul tău încetinește.
Dar de ce se întâmplă acest lucru? Dieta îți privează corpul de energia pe care este obișnuit să o primească. Simțind că aportul tău de calorii a scăzut, corpul tău poate intra într-un fel de mod de conservare a energiei. Acest lucru explică de ce primele câteva kilograme au dispărut rapid, dar ultimele câteva s-au dovedit mai greu de eliminat.
Poți contracara piedicile pe care corpul și metabolismul tău le pun când vrei să slăbești schimbând aceste obiceiuri:
Atunci când vrei să slăbești, timpul pe care îl dedici alergării sau antrenamentului pe bicicleta eliptică este timp petrecut cu folos. Dar dacă rutina ta de exerciții nu include o componentă de rezistență (sau antrenament de forță), în cele din urmă vei avea dificultăți în a pierde în greutate.
Musculatura menține metabolismul la un ritm ridicat, dar pe măsură ce pierzi în greutate, s-ar putea să pierzi și mușchi în plus față de grăsime. Acest lucru poate intensifica efectul de încetinire a metabolismului cauzat de reducerea numărului de calorii.
Începe să ridici greutăți sau să incluzi antrenamentul de rezistență cu greutatea corpului în sesiunile tale de sport. Cel puțin de două ori pe săptămână, ar trebui să lucrezi la construirea musculaturii.
Smoothie-urile sunt minunate și sunt o modalitate excelentă de a controla dimensiunile porțiilor când ești la dietă. Dar ele tind să treacă prin sistemul digestiv fără să opună prea multă rezistență, ceea ce înseamnă că organismul tău nu trebuie să ardă multe calorii pentru a le descompune și a le absorbi.
Pe de altă parte, alimentele bogate în fibre necesită mai multă energie pentru a fi digerate și absorbite. Acestea sunt, de asemenea, bogate în nutrienți.
Fructele întregi, frunzele de culoare verde închis și legumele care nu conțin amidon sunt toate alimente care pot ajuta la creșterea arderii caloriilor după masă.
Da, grăsimile alimentare sunt dense în calorii. Dar grăsimile sănătoase – cele din nuci, avocado, ulei de măsline și iaurt grecesc integral – pot ajuta la schimbarea organismului tău din modul de stocare a grăsimilor în modul de eliminare a grăsimilor.
Timp de aproape 40 de ani, cele mai populare diete s-au concentrat pe limitarea grăsimilor, iar oamenii au devenit tot mai afectați de obezitate. Evident, ceva nu este în regulă acolo.
O dietă bogată în grăsimi sănătoase pare a fi soluția pentru pierderea în greutate, pentru că adăugarea chiar și a unor porții mici de grăsimi bune poate ajuta la inversarea reflexelor corpului de a reține grăsimea.
Sursă foto: Shutterstock