Cancerul de esofag poate da anumite simptome care sunt sesizate în special atunci când mănânci sau bei. Chiar dacă nu se cunoaște cu certitudine cauza acestui tip de cancer, există câțiva factori de risc asociați, cum ar fi: fumatul, consumul de alcool pe o perioadă lungă, expunerea la anumite chimicale, refluxul gastroesofagian, greutatea excesivă, dieta dezechilibrată, bogată în carne roşie şi săracă în legume şi fructe.
Cu cât cancerul de esofag este descoperit și tratat mai devreme, cu atât șansele de reușită și de supraviețuire sunt mai mari. Din acest motiv este important să cunoști semnele ce pot indica existența acestui tip de cancer și să te adresezi medicului dacă te confrunți cu ele.
Disfagia sau dificultatea la înghițire poate duce la tuse sau senzație de sufocare. De asemenea, persoana care se confruntă cu această problemă simte că îi rămâne mâncarea blocată în gât.
Excesul de salivă, incapacitatea de a mesteca alimentele corect și zgomotul puternic, gâlgâitul în timp ce mănânci sau bei sunt alte semne ce pot însoți disfagia.
Senzația de arsură în capul pieptului care persistă mai mult de 3 săptămâni nu trebuie ignorată, deoarece poate fi un semn al cancerului de esofag.
Aceasta poate fi însoțită de durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului (dispepsie), precum și de un gust acru și neplăcut cauzat de refluxul acid, potrivit Cancer Research UK.
Astfel de simptome apar de regulă la scurt timp după ce mănânci sau bei.
Durerea resimțită la nivelul gâtului și cea din spatele sternului (toracică) sau dintre omoplați sunt, de asemenea, sugestive pentru cancerul de esofag.
Acestea se pot înrăutăți la înghițire sau când apar simptome de indigestie. Totodată, pot fi însoțite de tuse (uneori cu sânge), senzația că „îți vine înapoi în gât” mâncarea, răgușeală și scaune de culoare închisă.
Din cauza dificultăților la înghițire și a celorlalte simptome care îngreunează procesul de masticație, persoana respectivă se poate confrunta cu lipsa poftei de mâncare și pierdere aparent inexplicabilă în greutate ca urmare a unui apoi aport caloric mult mai mic – simptom care, de altfel, este prezent la aproape jumătate din bolnavii de cancer de esofag.
Desigur, nu întotdeauna aceste simptome ascund cancerul de esofag, dar este bine să vă adresați medicului dacă vă fac probleme de mult timp, pentru a descoperi cauza și vă oferi cel mai eficient tratament.