3 simptome vizibile ale deficitului de vitamina C

  • Publicat:
3 simptome vizibile ale deficitului de vitamina C
Sursa foto: Freepik

Vitamina C, cea mai cunoscută din acest grup de compuși esențiali pentru corpul uman, are numeroase beneficii. Este un antioxidant puternic, cu proprietăți de combatere a infecțiilor, oboselii și de gestionare a alergiilor, printre altele. De aceea, deficitul de vitamina C poate avea multe consecințe negative asupra organismului. Iată mai jos care sunt principalele simptome ale carenței de vitamina C și ce să faci ca să suplimentezi consumul.

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C este esențială pentru procese fiziologice diverse, de exemplu, sinteza colagenului, o proteină necesară pentru construcția și refacerea țesutului osos, a pielii și a țesutului conjunctiv, prezent în tendoane, ligamente și vase de sânge. De asemenea, vitamina C este necesară pentru sinteza unor aminoacizi, ca L-carnitina, dar și a proteinelor.

Aceasta are un rol antioxidant și combate excesul de radicali liberi – generați în condiții de poluare, expunerea la razele ultraviolete, stres și alimentație dezechilibrată -, care dăunează celulelor, accelerând procesul de îmbătrânire.

Nu în ultimul rând, vitamina C stimulează producția de leucocite, celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și bolilor, și îmbunătățește procesul de absorbție a fierului de către membrana intestinală.

Sursele de vitamina C

Cele mai cunoscute surse de vitamina C sunt acerola, citricele, ca portocalele și lămâile, coacăzele negre, kiwi, căpșunile, papaya, litchi, ardeiul gras, pătrunjelul, kale, cresonul, broccoli. Vitamina C nu este sintetizată de organismul uman, deci este destul de frecvent să se ajungă la un deficit, mai ales în cazul persoanelor a căror dietă nu este foarte bogată în fructe și legume.

Care este aportul zilnic recomandat de vitamina C

Un adult sănătos ar trebui să consume 100 de miligrame de vitamina C pe zi, echivalentul a două portocale. Nevoile nutriționale cresc în cazul vârstnicilor de peste 60 de ani, dar și al femeilor însărcinate sau care alăptează, doza zilnică recomandată fiind de circa 170 de miligrame de vitamina C. În caz de deficit, se poate administra vitamina C 1000 de miligrame sau chiar până la 2.000 mg, dar, nu trebuie depășită această doză, pentru că este posibil să apară dureri de cap, insomnie, anemie și dureri articulare.

Cele mai vizibile trei simptome de deficit de vitamina C

Carența de vitamina C poate apărea în perioadele de stres intens emoțional și fizic. Persoanele care fac sporturi extreme, consumă excesiv alcool sau fumează se mai numără printre categoriile de risc. Iată mai jos la ce semne vizibile trebuie să fii atentă:

  • Creșterea în greutate, mai ales la nivelul taliei – explicația este aceea că vitamina C stabilizează glicemia și poate ajuta la arderea grăsimilor. În mod invers, deficitul favorizează depunerea grăsimilor, mai ales în zona abdomenului.
  • Probleme ale pielii – carența de vitamina C contribuie la uscăciunea pielii, din cauza producției deficitare de colagen. De asemenea, întârzierea procesului de cicatrizare a pielii poate fi o consecință a deficitului de vitamina C, la fel și ridarea prematură a pielii.
  • Oboseală și iritabilitate – pentru că poate susține sistemul imunitar și crește producția de globule albe din sânge, vitamina C poate combate oboseala. Perioadele de oboseală prelungite pot fi asociate cu deficitul de vitamina C, la fel și starea de iritabilitate. Explicația este aceea că acest compus participă la sinteza unor neurotransmițători ca adrenalina, serotonina și dopamina, ce sunt utile la gestionarea emoțiilor.

Simptomele prezentate mai sus pot fi comune mai multor tulburări ale organismului. Deficitul de vitamina C poate să fie stabilit printr-o simplă analiză de sânge, iar, dacă este cazul, o dietă echilibrată și administrarea de suplimente alimentare pot să ajute la reechilibrarea nivelului acestui compus în organism. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”