O condiţie fără de care nu se poate să ai o viaţă lungă şi sănătoasă este aceea a respectarii testelor preventive. Azi îţi vom prezenta trei cele mai importante teste de bază care pot preîntâmpina cele mai prezente boli ce afectează bărbaţii.
Aşadar, orice bărbat, indiferent de vârstă, este obligat pentru binele personal să îşi evalueze:
1. Presiunea sângelui
Hipertensiunea arterială este un factor de risc foarte important pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces a bărbaţilor. În mod ideal, tensiunea arterială trebuie să fie sub 115/ 75. Pentru fiecare creştere cu 20 de puncte în partea superioară sau cu 10 puncte în partea inferioară, un bărbat este de două ori mai predispus la un atac de cord.
Pentru o evaluare corectă, medicii recomandă testarea ambelor mâini – în cazul în care diferenţa dintre cele două braţe variază între 15 puncte, aceşti bărbaţi sunt mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare decât cei care au valori similare la ambele braţe.
Este bine să se conştientizeze că tensiunea arterială crescută este determinată în cea mai mare parte de către dietele nesănătoase pe bază de cantităţi mari de sare. Aşa că pentru a menţine tensiunea arterială constantă, trebuie să elimini în primul rând capcanele cu surplus de sare din alimentaţia ta zilnică. Excesul de sodiu poate apărea din cele ai suprinzătoare surse!
Una dintre aceste surse s-a dovedit a fi pâinea. Iar, în afară de pâine, fii mereu atent la următoarele cuvinte care ar putea trada surse ascunse de sare: sos de soia, muştar, glutamat monosodic, afumat, barbecue (grătar), murat, bicarbonat de sodiu.
Reţine, nu ar trebui să consumi mai mult de 2300 mg de sare pe zi. Dr. Oz recomandă chiar să păstrezi limita sub 1500 mg, mai ales dacă ai peste 50 de ani.
Revenind la controlul tensiunii tale arteriale, încearcă să-ţi faci un obicei din a-ţi lua tensiunea o dată pe lună la cabinetul unui doctor sau în cadrul farmaciilor. Dacă ai acasă un aparat pentru măsurarea tensiunii, utilizează-l cu precizie, mereu în acelaşi moment al zile, de preferat când eşti cel mai relaxat. Pentru acurateţe, măsoară-ţi tensiunea de 3 ori, apoi fă o medie.
Acordă atenţie numărului de sus – presiunea sistolică indică ritmul bătăilor inimii când sângele pompează. O presiune sistolică peste 140 este considerată prea mare şi îţi impune o vizită la medicul cardiolog.
2. Examenul de prostată
În ceea ce priveşte cancerul de orice tip, după cancerul pulmonar, cel de prostată este următoarea cauză a mortalităţii la bărbaţi. De aceea, cei care au peste 50 de ani trebuie să îşi facă un examen de prostată în fiecare an. În cazul în care există o istorie familială a acestei boli, este de preferat să se înceapă examinarea mult mai devreme.
În timpul testului, examinatorul introduce un deget în rect aproximativ 1-2 cm pentru a simţi prostata. Eşti sănătos dacă zona se simte netedă şi simetrică – o prostată care se simte ca o suprafaţă neregulată necesită teste suplimentare.
3. Testul de glicemie
Deşi în mod normal glicemia este corelată cu diabetul, s-a demonstrat recent că şi boala Alzheimer a fost strâns legată de dietele bogate în zahăr. Iar decesele generate de boala Alzheimer sunt în creştere!
Sângele tău trimite la creier tot felul de nutrienţi, dar dacă ai o cantitate mare de zahăr în sânge pot apărea inflamaţii. Neuronilor le este îngreunat procesul de transmitere a semnalelor, în cele din urmă fiind împiedicaţi să “vorbească” unii cu ceilalţi. Ceea ce înseamnă că informaţiile purtate de neuroni nu mai pot fi transmise sau preluate. Atunci când aceste sinapse încep să eşueze, apar simptomele bolii degenerative Alzheimer.
Citeşte şi: Dacă ridică greutăţi, bărbaţii pot reduce riscul de diabet cu aproape 34%
Autoexaminarea testiculelor, vitală pentru depistarea timpurie a cancerului
3 motive pentru care viaţa ta sexuală scârţâie