3 tipuri de antrenamente care te ajută să gestionezi diabetul de tip 2

Vezi care sunt aceste tipuri de exerciții și motivele pentru care pot ajuta în gestionarea diabetului.
  • Publicat:
3 tipuri de antrenamente care te ajută să gestionezi diabetul de tip 2

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, probabil ai fost sfătuit să începi să iei mișcarea mai în serios. Activitatea fizică are o mulțime de beneficii, mai ales pentru cei de peste 50 de ani. Și exercițiile fizice regulate par să aibă un efect profund asupra gestionării diabetului, chiar și în cazul persoanelor mai în vârstă, au demonstrat studii recente. 

Schimbările legate de vârstă care au loc în corp, cum ar fi reducerea masei musculare și reglarea metabolică diferită care facilitează creșterea în greutate, sunt destul de provocatoare chiar și atunci când nu ai diabet, dar pot fi deosebit de provocatoare dacă suferi de această afecțiune.

Când începi orice program de exerciții, consultă endocrinologul pentru a discuta modalități sigure de a face sport fără fluctuații semnificative ale nivelului tău de zahăr din sânge. Dacă pare dificil să alegi din multitudinea de antrenamente pe care le-ai putea face, ia în considerare următoarele trei opțiuni, mai ales datorită beneficiilor lor în gestionarea diabetului de tip 2:

Exerciții aerobice

De ce să le faci: Exercițiile aerobice îmbunătățesc funcționarea sistemului cardiovascular în mai multe feluri, inclusiv livrarea mai bună a oxigenului în întregul corp, îmbunătățirea fluxului sangvin și reducerea inflamației. Toate acestea pot ajuta la scăderea riscurilor de probleme cardiace pentru persoanele cu diabet de tip 2. Una dintre cele mai grave complicații ale acestuia este cardiomiopatia diabetică, cea care apare atunci când boala afectează negativ funcția cardiovasculară. Conform studiilor publicate în Frontiers in Endocrinology, exercițiile aerobice nu numai că reduc riscul dezvoltării acestei complicații, ci pot ajuta și la rezolvarea acestei probleme în stadiile incipiente și previn transformarea acesteia în insuficiență cardiacă în stadiile ulterioare.

Exercițiile cardio pot ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor de circulație, o altă complicație semnificativă cu care se pot confrunta persoanele cu diabet de tip 2. Asta pentru că nivelurile ridicate de glucoză din sânge determină depunerea de depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge, iar inflamația asociată diabetului poate agrava acest efect. Aceasta duce la probleme precum senzații de amorțeală în mâini și picioare, precum și la vindecarea lentă a rănilor. De asemenea, pe măsură ce faci exerciții aerobice mai des, corpul tău devine mai eficient în procesarea glucozei, iar sensibilitatea la insulină crește.

Cum să le faci: Vestea bună este că probabil deja faci cel puțin o parte din activitatea aerobică. De fiecare dată când mergi pe jos, dansezi sau mergi cu bicicleta, faci exerciții cardio. Alte opțiuni includ înotul, caiacul, canotajul, săritul coardei, drumețiile și alergatul. Chiar și exerciții clasice de gimnastică, cum ar fi săriturile, sunt considerate exerciții cardio.

Antrenamentul de forță

De ce să îl faci: Diabetul este un factor de risc independent pentru forța musculară scăzută, precum și pentru declinul general al funcției musculare. Atunci când adaugi schimbările legate de vârstă în ecuație, antrenamentul de forță devine cu atât mai important dacă ai diabet de tip 2 și ai peste 50 de ani. Asta pentru că antrenamentul de forță îmbunătățește compoziția corporală (prin creșterea masei musculare), densitatea minerală osoasă, presiunea sanguină, sănătatea cardiovasculară, sensibilitatea la insulină și sănătatea mintală.

Pentru adulții mai în vârstă care suferă de această afecțiune, antrenamentul de forță poate oferi, de asemenea, un impuls pentru susținerea și stabilitatea articulațiilor, un avantaj important, având în vedere că boala vine cu un risc crescut de diverse probleme ale oaselor și articulațiilor, potrivit Mayo Clinic.

Cum să îl faci: Cunoscut și sub denumirea de antrenament de rezistență, antrenamentul de forță poate fi realizate cu greutăți libere – cum ar fi gantere sau bare – precum și cu aparate specifice grupelor musculare la sala de sport, benzi de rezistență și chiar greutatea corpului, dacă nu ai echipament.

Yoga

De ce să o faci: Două probleme care tind să agraveze simptomele diabetului de tip 2 sunt stresul cronic și problemele de somn. Ambele au tendința de a perturba reglarea hormonilor și de a provoca inflamație, ceea ce poate face mai dificilă gestionarea bolii.

Un exercițiu minte-corp precum yoga se concentrează pe asocierea respirației cu mișcarea și s-a demonstrat că influențează reducerea stresului și, prin urmare, ajută la controlul glicemiei. 

Cum să o faci: Încearcă să participi la o clasă de yoga pentru începători, astfel încât un instructor certificat să supravegheze antrenamentul și să ajute la modificări sigure ale pozițiilor în care ai putea să te simți inconfortabil. Există, de asemenea, numeroase clase de yoga disponibile online și prin aplicații.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult