Câteodată durerile musculare sau cele de cap semnalează afecţiuni mai grave decât efectele unei perioade stresante.
Anemia prin carenţă de fier
Semne: Oboseală constantă
Lipsa de fier din dietă (sau incapacitatea organismului de a absorbi acest mineral) poate să te lase fără energie. În mod clasic, anemia se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei (o proteină complexă ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge). Fierul ajută globulele roşii, care transportă oxigenul de la plămâni către resul oirganelor. Atunci când cineva este anemic, organismul nu primeşte tot oxigenul de care are nevoie. Ceea ce înseamnă că inima trebuie să muncească din ce în ce mai mult pentru a compensa lipsa de oxigen. Deficienţa de fier nediagnosticată la timp poate duce la aritmii cardiace, cardiomegalie sau alte boli cardiovasculare.
Hipertensiune
Semne: Dureri de cap intense
Durerea de cap dată de hipertensiune apare în special dimineaţa, este asociată cu ameţeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi şi respiraţie grea. Simptomele acestea pot fi confundate uşor cu stresul, iar ignorarea lor poate duce la afecţiuni mai grave. Hipertensiunea poate preceda un accident vascular sau poate declanşa boli ale rinichilor. În cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sânge din rinichi cedează sub presiunea prea mare şi astfel nu mai filtrează cum ar trebui reziduurile.
Dezechilibre hormonale
Semne: Luarea rapidă în greutate
Bolile autoimune, printre care tiroidita Hoshimoto sau boala Basedow Graves, în acest caz sistemul imun al organismului atacă tiroida, pe care o percepe ca fiind ţesut străin. Glanda tiroidă încearcă să compenseze lipsa hormonilor în organism prin creşterea în volum. Tiroida este glanda responsabilă cu reglarea metabolismului, a nivelului de energie şi a temperaturii corpului şi acţionează asupra sistemului nervos central, astfel încât orice dereglare în funcţionarea ei va afecta organismul şi stilul de viaţă. Alte simptome care pot apărea – oboseala, slăbiciunea musculară sau tulburările de atenţie.
Fibromialgia
Semne: Dureri musculare
Fibromialgia este o afectţune medicală cronică manifestată prin durere şi sensibilitate la nivelul muşchilor, tendoanelor şi articulaţiilor. Fibromialgia se mai caracterizează prin oboseală cronică, anxietate, depresie, un somn agitat şi tulburări la nivelul tranzitului intestinal.
Cauzele exacte ale acestei afecţiuni nu sunt cunoscute, dar persoanele diagnosticate cu fibromialgie simt durerea la anumiţi stimuli ce în mod normal ar fi inofensivi. Boala este dificil de diagnosticat pentru că varietatea şi severitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta (tulburări de somn, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, tulburări de memorie). Durerea cronicp este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.
Potrivit unui studiu din 2011 publicat în Clinical and Experimental Rheumatology, fibromyalgia este a doua cea mai des întâlnită afecţiune pentru vizitele la medicul reumatolog. Cu toate acestea, deseori durează ani până este diagnosticată corect.