4 din 10 cazuri de cancer ar putea fi prevenite. Cum facem asta? Explică dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog

  • Publicat:
4 din 10 cazuri de cancer ar putea fi prevenite. Cum facem asta? Explică dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog

Fumăm, bem prea mult alcool, nu facem destulă mișcare și mâncăm prea puține fructe și legume, spune dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog. Aceștia sunt principalii factori modificabili care cresc riscul de cancer. Așadar, stă în puterea noastră să diminuăm în mod substanțial aceste riscuri printr-o schimbare pozitivă a stilului de viață!

La nivel internațional, cancerul este vinovat de moartea a 10 milioane de oameni în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai frecvente tipuri de neoplasm sunt cancerul de sân și cel de plămâni, cu 2.26 milioane de cazuri noi, respectiv, 2.21 milioane. Anomaliile genetice sunt răspunzătoare de apariția cancerului, însă aceste anomalii nu sunt doar moștenite, ci și dobândite ca urmare a stilului de viață și a factorilor de mediu.

Cancerul de colon apare la pacienți din ce în ce mai tineri

Până la 40% din cancere pot fi prevenite. Cum putem face acest lucru? Prin conștientizarea importanței pe care îl are stilul nostru de viață în apariția cancerului și, implicit, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și prin respectarea măsurilor de monitorizare periodică.

Fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică redusă, consumul scăzut de legume și fructe, obezitatea – toți aceștia sunt factori de risc pentru cancerul cu diferite localizări și, de asemenea, sunt comportamente des întâlnite în țara noastră. Stă, deci, în puterea noastră să diminuăm în mod substanțial aceste riscuri printr-o schimbare pozitivă a stilului nostru de viață, afirmă dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog.

În România, începând cu anul 2020, cancerul colorectal are cea mai mare incidență iar specialiștii avertizează că acesta începe să afecteze pacienți din ce în ce mai tineri.

În ultimele decenii, vârsta medie de diagnosticare a cancerului colorectal a scăzut în mod agresiv. Astfel, dacă la sfârșitul anilor 1980, vârsta medie de diagnosticare a acestui tip de cancer era de 72 de ani, începând cu 2015, din cauza stilului de viață și a factorilor de mediu, ea a ajuns la 66 de ani, adaugă dr. Elena Ciupercă.

Ce semne dă cancerul colorectal

Monitorizarea colonului ar trebui începută odată cu împlinirea vârstei de 50 de ani, colonoscopia urmând a fi repetată o dată la zece ani. Cu toate acestea, indiferent de vârstă, există o serie de simptome care ar trebui să ne pună în gardă și să ne adresăm medicului specialist:

Aceste simptome ar trebui să ne pună în alertă și să realizăm un control de specialitate. În cazul diagnosticării timpurii a cancerului colorectal, șansele de vindecare sunt de partea noastră.

Din păcate, ultimii doi ani de pandemie au dus la o adresabilitate mai redusă către medic și la un număr mai mic de investigații realizate pentru screening; implicit au fost mai puțini pacienți diagnosticați cu cancer colorectal și în stadii mai avansate de boală. Este important să nu neglijăm evaluarea și monitorizarea stării de sănătate indiferent de alte situații de risc asociate, concluzionează dr. Elena Ciupercă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult