Pandemia de COVID-19 și numărul mare de cazuri de gripă ne-au învățat să avem din ce în ce mai mare grijă de sănătatea noastră.
Odată cu sezonul răcelilor, este momentul să ai grijă și să-ți susții sistemul imunitar astfel încât să poți rămâne sănătos și activ în această perioadă mai rece din an. În plus, atunci când suferi de o boală, este esențial să te odihnești suficient, să bei multe lichide și să folosești tratamentele pe bază de plante pentru a te ajuta să treci mai ușor peste această perioadă dificilă din punct de vedere medical. Un astfel de remediu pe bază de plante pe care unii oameni îl folosesc pentru a evita sau pentru a scurta durata răcelii este echinaceea.
Echinacea este o plantă medicinală de origine americană. Este un supliment pe bază de plante capabil să ajute la întărirea sistemului imunitar, la reducerea simptomelor răcelii și gripei și la combaterea infecțiilor.
Capacitatea echinaceei de a susține funcția sistemului imunitar, de a atenua durerea și de a calma inflamația se datorează substanțelor active din care este compusă și proprietăților antivirale și antioxidante care susțin buna sănătate a organismului.
Având în vedere beneficiile echinaceei prezentate anterior, s-ar putea să te întrebi dacă un consum zilnic de suplimente cu echinaceea îți poate afecta sănătatea. Este acest supliment pe bază de plante bun pentru tine? Este oare eficient? Citește mai departe pentru a afla exact ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi echinaceea în fiecare zi.
Echinaceea este cunoscută pe scară largă pentru beneficiile sale în susținerea sistemului imunitar, în special pentru contribuția pe care o are în reducerea simptomelor răcelii comune și gripei. Cu toate acestea, cercetările legate de efectele echinaceei asupra sistemului imunitar oferă rezultate mixte. Planta poate diminua simptomele bolii și te poate ajuta să te recuperezi mai repede.
Plantele de echinaceea sunt încărcate cu antioxidanți care ar putea proteja celulele împotriva daunelor radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe nocive produse atunci când corpul digeră alimente nesănătoase sau este expus la substanțe chimice toxice. Un număr mare de dovezi indică faptul că acești radicali liberi pot fi responsabili pentru mai multe boli cronice, inclusiv cancer, boli de inimă și diabet. Din fericire, unii dintre antioxidanții găsiți în echinaceea, cum ar fi flavonoidele, acidul cichoric și acidul rosmarinic pot împiedica radicalii liberi să facă ravagii în corp.
Dacă suferi de eczeme sau alte afecțiuni ale pielii, echinaceea poate ajuta. Cremele de îngrijire care conțin extract de echinaceea pot îmbunătăți simptomele eczemei și pot fi de mare ajutor în ceea ce privește sănătatea generală a pielii. În plus, acestea pot hidrata intens pielea și pot diminua aspectul nedorit al ridurilor.
Suplimentele de echinaceea sunt în general considerate sigure și au fost bine tolerate pentru utilizare pe termen scurt. În timp ce mulți oameni au considerat că echinaceea este utilă pentru ameliorarea pe termen scurt a simptomelor răcelii și gripei, nu este recomandat să consumi acest supliment pentru o perioadă lungă de timp sau să te bazezi pe el ca poate fi de ajutor în tratarea tuturor bolile.
Utilizarea pe termen lung a acestor suplimente poate declanșa uneori efecte secundare adverse minore. Printre aceste efecte secundare raportate ale consumului excesiv pot fi incluse problemele gastrointestinale, cum ar fi durerea de stomac sau greața.
Consumul pe termen scurt de echinaceea poate să nu provoace efecte secundare. Dar în ceea ce privește utilizarea zilnică, pe termen lung, riscul de apariție al efectelor secundare precum cele gastrointestinale crește.
Surse: eatthis.com, webmd.com, lifeextension.com