4 efecte mai puţin cunoscute ale banalei gume de mestecat

Mestecatul gumei poate să provoace tulburări digestive şi chiar creşte pofta pentru fast-food şi alte alimente nesănătoase. Iar acestea sunt doar câteva dintre efectele nocive pe care le poate avea guma de mestecat. Să descoperim împreună câteva lucruri mai puţin ştiute despre guma de mestecat:
  • Publicat:
4 efecte mai puţin cunoscute ale banalei gume de mestecat

Mestecatul gumei poate să ajute, într-adevăr, la prevenirea apariţiei cariilor însă poate, în aceeaşi măsură, să provoace tulburări digestive şi o poftă exagerată pentru  fast-food şi alte alimente nesănătoase.


Iar acestea sunt doar câteva dintre efectele secundare pe care le poate avea guma de mestecat.

Să descoperim împreună câteva lucruri mai puţin ştiute despre guma de mestecat:
 

Dacă mesteci o gumă, îţi e mai puţin foame

Complet FALS. Un studiu recent dezvăluit de publicaţia Eating Behaviours demontează complet acest mit. Cercetarea arată că mestecatul gumei nu numai că nu scade apetitul, ba mai mult, se pare că aroma mentolată a acesteia duce la o scădere a consumului de fructe şi legume, din cauza faptului că gustul acestor alimente sănătoase devine amărui şi astfel rezultă repulsia faţă de ele.
De aceea, renunţă la a mai mesteca gumă înainte de masă petnru că vei fi tentată să alegi ce e mai rău pentru siluetă (chips-uri, dulciuri şi prăjeli). O alternativă, dacă doreşti să reduci din cantitatea de alimente, este să bei o ceaşcă de ceai verde înainte de masă, care taie din pofta de mâncare şi te ajută să arzi rapid grăsimile.

Poate declanşa o afecţiune a articulaţiei temporo-mandibulare

Această problemă se manifestă prin dureri ale maxilarului, dureri de cap, de gât, de urechi şi chiar dureri dentare. Dentiştii recomandă în schimb să mâncăm un măr pentru a ne potoli nevoia de mestecat. Merele sunt excelente pentru dantură, curăţă, au numeroase vitamine, conferă senzaţia de saţietate şi ne protejează de bolile cardiovasculare.

Tulburările digestive, frecvente în rândul consumatorilor de gumă

Şi asta pentru că mestecatul gumei poate favoriza ingestia unei cantităţi mari de aer, care favorizează apariţia balonării, a tulburărilor de tranzit (constipaţie sau diaree – din cauza îndulctorilor artificiali din compoziţie), a crampelor şi a durerilor abdominale, simptome specifice sindromului de colon iritabil, afecţiune de care suferă peste 15% din populaţie.

Lanolina din gumă, o substanţă secretată de glandele sebacee ale oilor

Această substanţă este întrebuinţată şi în industria cosmetică, ca emolient oftalmologic în produsele farmaceutice şi pentru fabricarea gumei, pentru a o face mai moale şi mai uşor de mestecat. Deşi cantitatea folosită nu contituie o ameninţare la adresa sănătăţii, numai provenienţa acestei substanţe ar trebui să ne pună puţin pe gânduri.

Sursa: FoxNews

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult