4 lucruri de știut când mergi la specialistul în infertilitate

Specialistul în infertilitate Andreas Vythoulkas îți spune ce lucruri trebuie să știi înainte de a trece pragul cabinetului de infertilitate.
4 lucruri de știut când mergi la specialistul în infertilitate

Ar trebui să mergi la specialistul în infertilitate dacă îți dorești un copil, încerci de ceva timp să obții o sarcină, dar nu reușești? Cu siguranță da, dacă:

  • ai sub 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate;
  • ai peste 35 de ani și nu ai rămas însărcinată după 6 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate.

Pentru că în povestea aceasta sunteți doi – și amândoi vă doriți să fiți trei! -, la consultația de specialitate se vor prezenta, obligatoriu, ambii parteneri. Pentru stabilirea cauzei infertilității veți fi amândoi evaluați din punct de vedere medical. Iar acest lucru se întâmplă pentru că problema poate fi în egală măsură la femeie cât și la bărbat. Sau chiar la ambii!

Specialistul în infertilitate va trece în revistă istoricul medical și va recomanda teste de fertilitate pentru amândoi. Acestea includ:

  • examinări fizice și analize de sânge
  • analiza materialului seminal pentru bărbați
  • histerescopie/histerosalpingografie pentru femei, în vederea evaluării uterului, ovarelor și trompelor uterine

De subliniat faptul că fiecare caz este abordat individual, atât investigațiile cât și tratamentele fiind personalizate.

Ce trebuie să știi când mergi la specialistul în infertilitate 

Iată ce lucruri trebuie să știi înainte de a trece pragul cabinetului de infertilitate.

Faptul că nu ai rămas însărcinată nu înseamnă că obligatoriu ți se va recomanda fertilizarea in vitro

Este de subliniat că, în funcție de cauza infertilității, de diagnosticul afecțiunii care a determinat infertilitatea, specialistul în infertilitate poate iniția terapii care să îmbunătățească semnificativ șansele obținerii unei sarcini.

Cauze ale infertilității pot fi, de exemplu, problemele de ovulație, afecțiunile ovarelor sau trompelor uterine ori endometrioza.

Pentru fiecare tip de afecțiune există tratamente – fie pe bază de medicamente, fie chirurgicale –, existând posibilitatea ca, în urma acestora, sarcina să poată fi obținută pe cale naturală.

Tehnicile de reproducere umană asistată – inseminarea artificială, respectiv fertilizarea in vitro – sunt soluțiile oferite atunci când terapiile aplicate nu au fost eficiente.

Tratamentul poate fi de lungă durată și costisitor

După ce toate testele sunt finalizate și aveți un diagnostic, specialistul în infertilitate elaborează planul de tratament. Va trebui avut în vedere faptul că rezolvarea nu apare peste noapte și că va trebui să ai răbdare, disciplină și perseverență.

Va trebui să știi și că efortul financiar va fi unul semnificativ. Va trebui să te aștepți la opțiuni care includ modificări ale stilului de viață, medicamente pentru fertilitate, intervenții chirurgicale sau chiar inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro.

Tratamentul pentru fertilitate poate avea efecte adverse

Terapia hormonală de stimulare ovariană este parte integrantă a majorității tratamentelor pentru fertilitate. Aceeași terapie se folosește și în cazul fertilizării in vitro.

Ce trebuie reținut este faptul că aceste medicamente pot avea efecte adverse, respectiv apariția sindromului de hiperstimulare ovariană.

Specialistul în infertilitate te va avertiza cu privire la acest aspect și te vei afla sub atenta supraveghere a medicului pe perioada terapiei. Îți va spune care sunt simptomele hiperstimulării ovariene, așa încât să le poți recunoaște, să i le aduci la cunoștință și să fie luate măsurile necesare.

Nimeni nu poate garanta că o fertilizare in vitro reușește din prima încercare

Succesul unei fertilizări in vitro este rezultatul unui cumul de parametri. La mijloc sunt vârsta femeii, cauza infertilității și răspunsul organismului la tratamente.

Există diferite situații și condiții în care – de exemplu, în cadrul stimulării ovariene –, în ciuda tratamentului administrat, pot să apară foarte puțini foliculi sau chiar deloc. Poate fi vorba despre o calitate slabă a ovocitelor. Mai poate fi posibil să fie vorba despre o calitate slabă a embrionilor obținuți în laborator sau despre existența unor disfuncții de implantare.

Nicio clinică din lume și niciun specialist din lume nu poate garanta succesul unei fertilizări din prima încercare. Este foarte important pentru cupluri să înțeleagă și să accepte riscul de eșec. Dar mai important este să nu renunțe la visul de a deveni părinți după prima încercare, după primul eșec, și să persevereze.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult