4 mituri despre mahmureală și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
4 mituri despre mahmureală și adevărul din spatele lor

Există multe metode presupuse pentru a vindeca mahmureala și sfaturi pe internet pentru a o opri din timp. Probabil ai auzit despre leacuri pentru mahmureală precum cel care spune că mâncarea grasă ar putea „absorbi alcoolul”, dar sunt acestea într-adevăr recomandări bazate pe știință? Iată câteva mituri pe care le spulberăm pentru tine.

Berea după bere e plăcere, berea după vin e un chin

Indiferent cât de catchy este rima, cantitatea pe care o bei și cât de repede o bei contează, nu ordinea consumului.

Orice „băutură standard”, fie că este vorba de 375 ml de bere cu tărie medie, un mic pahar de 100 ml de vin roșu sau 30 ml de băuturi spirtoase, conține aproximativ aceeași cantitate de alcool.

Este adevărat, totuși, că băuturile alcoolice de culoare mai deschisă pot duce la mai puține mahmureli, deoarece conțin mai puțini congeneri (compuși care, conform cercetărilor, contribuie la mahmureală). Dar, așa cum poate confirma oricine a băut prea multe G&T-uri, consumul prea multor băuturi alcoolice de orice culoare te va face totuși să te simți mahmur, indiferent dacă începi cu băuturi spirtoase și apoi treci la vin sau bere, sau faci invers.

Ia un calmant înainte de culcare pentru a te simți mai bine a doua zi

Luarea unui calmant înainte de a avea o mahmureală nu va ajuta prea mult. Efectul ibuprofenului, de exemplu, atinge maximul după una sau două ore și, dacă te culci beat, nu va exista durere de ameliorat. De asemenea, efectul se va diminua considerabil până te vei trezi.

Un alt motiv pentru a aștepta este că un calmant fără prescripție medicală ar putea irita un stomac deja deranjat. Totuși, aceste medicamente sunt utile; odată ce ai mahmureală, ele pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a celor musculare.

Un medicament pe care ar trebui să îl eviți este paracetamolul, deoarece pune o presiune suplimentară pe ficat, iar dozele mari, în combinație cu alcoolul, pot crește riscul de afectare a ficatului.

Sulfiții din vin provoacă mahmureală

Sensibilitatea la sulfiți este relativ rară. Acești conservanți din vin, bere, creveți, cartofi și fructe uscate au fost mult timp acuzați de temuta durere de cap, dar nu este atât de comună pe cât ai putea crede. Este mai frecventă la persoanele cu astm și doar aproximativ 5-10% dintre ele o experimentează.

Un studiu recent sugerează un alt vinovat în vin; un polifenol natural numit quercetină. Când este ingerată în alcool, quercetina poate cauza acumularea toxinei acetaldehidă, care interferează cu modul în care corpul metabolizează alcoolul.

Acumularea de acetaldehidă sau alte substanțe chimice poate fi un factor important în mahmureli. Nivelurile ridicate de acetaldehidă cauzează simptome familiare de mahmureală, cum ar fi durerea de cap, înroșirea pielii și greața.

Mahmurelile sunt complexe, având cauze precum deshidratarea, congenerii sau somnul perturbat de alcool, și pentru majoritatea băutorilor, probabil nu sulfiții sunt de vină.

Dacă mănânci mâncare grasă, aceasta poate absorbi alcoolul

O oprire la un kebab după petrecere sau la 3 dimineața poate părea o idee bună, dar mâncarea grasă și uleioasă poate agrava un stomac deja deranjat de alcool sau arsurile la stomac. Mâncarea încetinește absorbția alcoolului, dar doar dacă începi să mănânci înainte de a începe să bei.

Dacă bei aceeași cantitate, te vei îmbăta mai puțin dacă bei pe stomacul plin, spre deosebire de atunci când ai puțină sau deloc mâncare în stomac.

Cea mai bună opțiune este să mănânci ceva consistent care conține grăsimi, care durează mai mult să fie digerate și va duce la livrarea mai lentă a alcoolului în sânge, oferindu-i mai puține șanse de a ajunge la niveluri ridicate.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cum eviți durerile de cap după ce bei vin? Motivul surprinzător pentru care femeile își revin mai greu din mahmureală

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian