Ai avut medicul de familie pe apelare rapidă în ultima vreme? Iată patru moduri surprinzătoare în care poți să îți crești imunitatea și să îți aperi organismul de boli:
Știm de mult timp că zahărul nu este benefic pentru siluetă. Ceea ce încă se studiază este faptul că substanța albă și dulce dătătoare de dependență s-ar putea să nu fie prea prietenoasă nici cu sistemul nostru imunitar. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că un consum a 100g de zahăr (gândește-te la trei batoane Mars) diminuează capacitatea celulelor albe din sânge să ucidă bacteriile timp de până la cinci ore după aceea. În timp ce nu există suficiente dovezi că zahărul scade imunitatea, ceea ce poate face este să înlocuiască alte alimente bogate în nutrienți care contribuie la sănătatea sistemului imunitar. Cel mai bun mod de a lupta împotriva infecțiilor este să ai o dietă sănătoasă și echilibrată.
Nu ai băut prea multă apă astăzi? Hidratarea nu este direct legată de imunitate, dar susține întregul tău organism, așa că atunci când ești deshidratat, totul, de la sistemul vascular la sistemul imunitar, trebuie să lucreze mai mult. Deci, cât ar trebui să îți propui să bei? Idealul este de opt pahare sau 30 ml/kg greutatea corporală în fiecare zi, spun specialiștii. Apa este cea mai bună, dar fructele precum pepenele au un conținut ridicat de apă. Băuturile calde și reci sunt, de asemenea, incluse. Ce zici, este timpul pentru ceai?
Ciudat, dar adevărat: să scapi de ultimele kilograme încăpățânate ar putea fi benefic și pentru imunitatea ta la fel de mult pe cât o face și efortul de a încăpea din nou în blugii din liceu. De ce? Obezitatea este asociată cu un risc ridicat de infecții și niveluri crescute de inflamație cronică. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este o modalitate de a reduce șansele de îmbolnăvire.
Imaginează-ți asta: aștepți de mult timp o săptămână liberă după o perioadă extrem de agitată la muncă, gata să te relaxezi, dar te îmbolnăvești. Nu este o coincidență. O combinație de adrenalină și voință te ține în priză atunci când trebuie, apoi totul te ajunge când te oprești. Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA au realizat un studiu care a arătat că nivelurile ridicate ale hormonului cortizol produs de perioadele prelungite de stres reduc capacitatea sistemului imunitar de a regla inflamația, un factor principal în infecții și boli. Participanții la studiu care se aflau în tabăra cu niveluri ridicate de stres au devenit clar mai susceptibili la răceli și infecții respiratorii. Așadar, programează-ți următorul masaj cât mai curând posibil.
Sursă foto: Shutterstock