4 motive pentru care te îngraşi, fără legătură cu alimentaţia

Duci o viaţă echilibrată şi sănătoasă şi totuşi vezi cum se adună kilogramele într-un ritm alarmant? Citeşte articolul nostru şi află care ar putea fi motivele
  • Publicat:
4 motive pentru care te îngraşi, fără legătură cu alimentaţia

Frustrarea de a vedea kilogramele în plus pe cântar sau pe şolduri, atunci când nu mai încapi în perechea de blugi preferată este de înţeles, dar ai ştiut că nu doar o alimentaţie haotică şi lipsa sportului pot avea aceste efecte? Orice, de la un dezechilibru hormonal, la o deficienţă de vitamine sau la un tratament medicamentos poate duce la o creştere în greutate. Iată patru dintre motivele pentru care este posibil să te îngraşi, chiar dacă duci o viaţă sănătoasă, cu o dietă echilibrată şi sport.  

Suferi de depresie

Multe medicamente antidepresive cauzează creştere în greutate – deci, dacă ai fost diagnostica cu depresie şi iei tratament pentru această afecţiune, aşteaptă-te la o creştere graduală în greutate, pe parcursul lunilor. Dacă nu iei pastile, exisă numeroase studii care demonstrează că există o legătură între depresie şi creşterea în greutate. Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică a constatat că persoanele care se simt trist şi singurele câştigă în greutate mai repede decât cele care raportează mai puţine simptome legate de depresie, pentru că sunt tentate să mănânce mai multe alimente bogate în grăsimi şi calorii, alimente care sporesc de cele mai multe ori confortul psihic.   

Iei anumite medicamente

Există o listă lungă de medicamente care pot provoca creşterea în greutate: anticoncepţionale, medicamente pentru terapie hormonală, steroizi, beta-blocante pentru bolile de inimă şi tensiunea arterială, medicamente anti-convulsii, medicamente pentru cancerul de sân, unele tratamente pentru poliartrita reumatoida şi chiar unele medicamente pentru migrena şi arsuri la stomac. Dacă observi o creştere în greutate care nu se justifică prin schimbarea stilului de viaţă, aruncă un ochi la prospectele medicamentelor pe care le ei şi este posibil să observi că aceasta este cauza. Dacă este vorba despre un tratament de durată, discută cu medicul tău pentru a vedea ce alternative terapeutice ai.

Îţi lipsesc anumiţi nutrienţi

Deficienţa de magneziu, fier sau vitamina D poate compromite sistemul imunitar, scădea nivelul de energie sau modifica metabolismul în feluri în care să îngreuneze respectarea unui stil de viaţă sănătos. De aceea, de cele mai multe ori vei încerca să compensezi crescând consumul de cafeină, dulciuri şi carbohidraţi simpli. Mergi la medic şi la recomandarea acestuia fă un set complet de analize, pentru a identifica orice tip de deficit, pe care încearcă apoi să îl compensezi fie printr-o dietă adecvată, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare recomandate de specialist.

Suferi de o boală care îţi afectează sistemul osos şi articular

Multe probleme ale sistemului osos, muscular şi articular, precum fasciita plantară, osteoartrita, durerile de genunchi şi de şold pot duce la creştere în greutate pe care să o scapi lejer de sub control. Mai ales fasciita plantară te poate face să renunţi rapid la orice formă de exerciţiu fizic, ceea ce te va face să creşti în greutate. În acest caz, cea i de făcut este să schimbi tipul de mişcare pe care îl faci, spre exemplu joggingul cu înotul şi să apelezi la un fizioterapeut care să te ajute cu această problemă.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News