De curând, la Craiova, s-au întâlnit de curând o parte din elita medicală pentru conferinţa de pneumologie Zilele Golli 2019. Evenimentul este iniţiat de prof. univ. Dr. Floarea Mimi-Niţu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie în semn de recunoştinţă faţă de profesorul Virgiliu Golli, cel care a înfiinţat şi a condus disciplina de Pneumoftiziologie şi medicină tropicală, a organizat şi coordonat activitatea din secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului clinic ”Victor Babeş” din Craiova şi de asemenea, a pus la punct reţeaua de control a tuberculozei din regiunea Oltenia. Iată ce noutăţi importante pentru pacienţii cu boli din sfera pulmonară am aflat.
Preşedintele Comitetului de organizare, şef. Lucr. Dr. Mihai Olteanu şi dr. Iulia Ungureanu au prezentat în premieră naţională două modalităţi bronhoscopice pe care le efectuează – BLI/LCI, prin care pot fi vizualizate şi urmărite leziunile subtile, central, precanceroase, la pacienţii aflaţi la risc pentru cancer bronhopulmonar – în special fumătorii sau nefumătorii de 30 PA (pachete-an) sevraţi de maxim 15 ani.
Puntea între stomatologie şi pneumologie a fost făcută de Dr. Mădălina Olteanu care a menţionat importanţa cunoaşterii de către stomatolog a Sindromului de apnee în somn (SAS) pentru că ortodontul poate trata SAS prin expansiune maxilară, avansare mandibulară şi avansare maxilară.
Şef lucr. Dr. Alin Demetrian a pledat pentru toracoscopie, o metodă minim invazivă de diagnostic şi tratament în patologia toracică. „Succesul intervenţiei depinde cel mai mult de precocitatea operaţiei, aceasta devenind inutilă odată cu apariţia închistării pleureziei, moment din care se impune decorticarea pleuro-pulmonară deschisă”.
Prof. univ. Dr. Carmen Monica Pop a adus în atenţia participanţilor sarcoidoza (apar zone de inflamaţie numite granuloame în mai multe organe – plămâni, ganglioni, piele, ochi) , o boală care de multe ori nu necesită tratament întrucât este asimptomatică, nu este progresivă şi se remite spontan, însă „la care trebuie sa fim atenţi întrucât poate progresa la 25% din pacienţi iar la 10% dintre persoanele cu această boală, putem vorbi despre insuficienţa de organ”. Sarcoidoza poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la tinerii între 20 şi 40 de ani.