4 semne că ochelarii de soare nu sunt de calitate. De ce nu sunt indicați cei cu lentile colorate strident

Ochelarii de soare colorați și frumoși de la tarabă îți pot pune în pericol vederea!
4 semne că ochelarii de soare nu sunt de calitate. De ce nu sunt indicați cei cu lentile colorate strident
Foto: Shutterstock

Fie că este vorba de o vacanță la mare sau de un festival, o ținută nu este completă fără o pereche de ochelari de soare. Se întâmplă frecvent ca aceștia să fie aleși pe criterii estetice, să iasă în evidență. Dar dacă nu respectă în primul rând criteriul siguranței, vederea ta este pusă în pericol.

Prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, explică pericolele la care ne expunem atunci când achiziționăm ochelari de soare de la o tarabă sau de pe raftul unui magazin fără să ținem cont de aspectele esențiale și ne spune care sunt semnele că ochelarii de soare nu sunt de calitate.

Ochelarii de soare de la tarabe nu ne protejează ochii de razele UV

O pereche de ochelari de soare cu o formă neobișnuită, într-o culoare puternică sau cu aplicații care ies în evidență ar putea deveni un accesoriu în sine pentru o ținută de vacanță sau la un festival de muzică. Achiziționat de la o tarabă sau dintr-un magazin generalist, ceea ce nu face ochelarul în această situație este exact scopul său principal: nu protejează ochii de razele UV.

Afectarea ochilor din cauza expunerii prelungite la razele UV este cumulativă, pe parcursul vieții, astfel că ar trebui protejați indiferent de sezon, încă din copilărie, pentru a preîntâmpina apariția problemelor de vedere mai târziu în viață.

Cei mai mulți dintre noi avem deja obișnuința de a alege pentru piele o cremă cu factor de protecție crescut, însă și ochii au nevoie de protecție UV. Peste 80% din afectarea oculară asociată razelor solare are loc înainte de 18 ani, astfel că nici în cazul celor mici nu trebuie să facem rabat de la calitate atunci când achiziționăm ochelarii de soare.

Razele UV pot crește riscul de apariție a afecțiunilor mai serioase, în timp, precum degenerescența maculară, cataracta, ochiul surferului sau ptergium sau chiar cancerul de piele din zona pleoapelor și a ochiului, explică prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Semnele ochelarilor de soare de proastă calitate

Pentru a beneficia de protecție din partea ochelarilor de soare, aceștia ar trebui să respecte câteva reguli clare:

  • Blochează razele UVA și UVB în proporție de 99-100%
  • Protejează bine și zona din jurul ochilor
  • Sunt confecționați din materiale rezistente, mai dure, cu lentile care să nu se spargă sau zgârie ușor
  • Se sprijină bine pe nas și pe urechi, au mărimea potrivită, nu cad și nu se deplasează ușor

Pe de altă parte, semnele că ochelarii de soare pe care i-ai cumpărat nu sunt potriviți sunt următoarele:

  1. imaginea deformată în periferia lentilei
  2. pe lângă ochelar pătrund radiațiile UV
  3. stau prea sus sau prea jos pe nas
  4. lentilele sunt colorate în tot felul de culori stridente

Ochelarul de soare trebuie să se așeze confortabil pe nas și urechi și să nu-l simți când îl porți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Adriana Stănilă - Medic primar oftalmolog
Adriana Stănilă este medic primar oftalmolog și fondator și administrator al Centrului Medical Dr. Stănilă OFTA TOTAL Clinic din Sibiu. Dr. Adriana Stănilă este profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, România, membru fondator al Societății Române de Contactologie; ...
citește mai mult