Hormonii sunt mesageri chimici care joacă un rol critic în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială, fertilitatea, metabolismul, stările de spirit, calitatea somnului și activitatea sexuală.
A avea o cantitate mare sau scăzută dintr-un anumit hormon poate cauza dezechilibre hormonale care duc la tulburări endocrine comune, cum ar fi diabetul, hipertiroidismul, sindromul ovarelor polichistice și testosteronul scăzut.
Cauzele dezechilibrelor hormonale variază. Acestea apar în funcție de perioada prin care treci în viață, precum pubertatea, sarcina sau menopauza. Și factori precum stresul, medicamentația, consumul de steroizi pot influența nivelul hormonal.
Recunoașterea semnelor comune care indică un dezechilibru hormonal poate fi de mare ajutor în ceea ce privește restabilirea stilului tău de viață și momentul în care ar trebui să-ți programezi un consult la medic.
Dacă suferi în mod normal de aceste simptome ale sindromului premenstrual, află că nu ești singura. Multe femei se confruntă cu sindromul premenstrual, care se poate manifesta prin balonare, sensibilitate la sâni, iritabilitate, schimbări de dispoziție sau dureri de cap. Un număr mai mic de femei aflate la vârsta fertilă dezvoltă tulburare disforică premenstruală, o formă mai severă a sindromului premenstrual care provoacă diverse simptome fizice și emoționale în fiecare lună.
Dezechilibrul hormonal este adesea vinovatul din spatele sindromului premenstrual sever. Unele femei cu estrogen ridicat vor experimenta simptome severe ale sindromului premenstrual, cum ar fi iritabilitatea și anxietatea. De asemenea, acestea se vor confrunta adesea cu menstruații mai dureroase și prelungite. Terapia cu progesteron poate face o diferență uriașă în ceea ce privește calitatea vieții femeilor cu simptome severe în timpul menstruației.
Deși nu este ceva neobișnuit să simți nevoia de liniște în anumite zile din viața ta, a avea constant energie scăzută este un semn comun că hormonii tău se află într-un dezechilibru. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate fi vinovata din spatele oboselii. Tiroida este responsabilă pentru producția hormonilor care controlează metabolismul, ceea ce afectează modul în care corpul tău produce și folosește energie. Dacă tiroida nu funcționează corect, e posibil să te confrunți cu oboseală și lipsă de energie în timpul zilei.
Un alt semn care indică un dezechilibru hormonal este libidoul scăzut.
Simptomele comune ale disfuncției sexuale legate de dezechilibrul hormonilor sexuali includ infertilitatea, disfuncția erectilă și durerea în timpul actului sexual. Un hormon care joacă un rol critic în apetitul sexual este testosteronul.
De aceea, nivelul scăzut de testosteron vine la pachet cu un nivel scăzut de libido, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Nivelul acestui hormon poate fi reglat prin îmbunătățirea somnului, reducerea stresului, alegerea unui stil de viață activ și reducerea grăsimii abdominale.
Dacă începi să te îngrași fără a avea neapărat un motiv concret, dezechilibrele hormonale ar putea fi motivul. Tiroida leneșă, testosteronul scăzut și nivelul redus de estrogen se pot manifesta prin grăsime abdominală. Acești trei hormoni interacționează cu insulina și pot afecta modul în care este stocată grăsimea.
Surse: bestlifeonline.com, hormonehealth.co.uk, my.clevelandclinic.org