4 semne ciudate care indică o deficiență de fier în organism

  • Publicat:
4 semne ciudate care indică o deficiență de fier în organism

Deficiența de fier este o problemă comună, iar lucruri ciudate se pot întâmpla în corpul tău atunci când nu primești suficient. Fierul este unul dintre cei mai importanți nutrienți, deoarece ajută diferite proteine să transporte oxigenul în organism, dar adevărul este că mare parte din populația lumii nu primește suficient din acest mineral esențial.

Deficiența de fier este cea mai frecventă deficiență de micronutrienți la nivel mondial. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape jumătate din cele 1,62 miliarde de cazuri de anemie din lume – o afecțiune caracterizată de lipsa globulelor roșii sănătoase – se datorează deficienței de fier.

Deficiența de fier apare în trei etape, cea mai severă fiind anemia feriprivă, o afecțiune în care nu există suficient fier în corp pentru a crea hemoglobina, o proteină responsabilă pentru transportul oxigenului către țesuturi. Aceasta determină scăderea numărului de celule roșii din sânge, ducând în mod obișnuit la oboseală, amețeli, piele palidă sau dificultăți de respirație.

Corpul tău poate să prezinte unele semne destul de ciudate atunci când nivelul de fier este extrem de scăzut. În afara simptomelor comune, iată câteva semne neobișnuite ale deficienței de fier la care să fii atent: 

Ai pofte ciudate pentru lucruri care nu sunt alimente 

Dacă mâncai pământ în copilărie, este posibil să fi avut o deficiență de fier. Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă de ce persoanele cu deficiențe severe de fier adesea simt poftă pentru obiecte non-alimentare precum pământ, lut, amidon de porumb, bucăți de vopsea, carton și produse de curățat.

Această problemă are și un nume, se numește sindromul pica și poate fi dificil de depistat, în principal pentru că oamenii se jenează să recunoască aceste dependențe ciudate. Apare în mod obișnuit la copiii mici sau la femeile gravide, dar studii de caz arată că și adulții mai în vârstă pot experimenta sindromul pica. Dacă te confrunți cu aceste dorințe ciudate, creșterea aportului de fier poate ajuta în cazul în care există o deficiență.

Unghiile tale sunt casante sau au forma unei lingurițe

Unghiile tale pot dezvălui multe despre starea ta de sănătate. Pe lângă unghiile subțiri și casante, unghiile în formă de linguriță, numite și koilonychia, pot indica o lipsă de fier.

Ele arată exact așa cum sună – partea interioară a unghiei tale se scufundă, lăsându-te cu o unghie în forma unei lingurițe. Deoarece unghiile în formă de linguriță pot fi cauzate și de traume, expunerea la solvenți pe bază de petrol și alte probleme, se recomandă ca medicul să facă un test de sânge pentru anemia feriprivă atunci când alte cauze ale unghiilor în formă de linguriță nu sunt evidente. 

Buzele tale sunt uscate și crăpate

Din cauza iernilor aspre, a aerului uscat din încăperi sau obiceiului de a-ți umezi buzele cu limba, aproape toată lumea cunoaște durerea buzelor crăpate. Dar persoanele cu deficiență de fier pot suferi de un tip specific de crăpare numit cheilită angulară, care afectează colțurile gurii.

Aceste colțuri crăpate pot face dificil mâncatul, zâmbitul sau chiar vorbitul. Într-un studiu cu 82 de persoane cu cheilită angulară, cercetătorii au descoperit că 35 la sută dintre ele aveau deficiență de fier. În aceste cazuri, tratarea cheilitei angulare în sine – de exemplu, cu cremă sau unguent – nu ar ajuta. Trebuie să tratezi deficiența de fier subiacentă pentru a preveni reapariția crăpăturilor de fiecare dată.

Ai mereu poftă de gheață

Pofta de gheață reprezintă o formă specifică de sindrom pica numită pagofagie, conform unei serii de rapoarte de caz publicate în jurnalul Pediatric Hematology and Oncology, și este unul dintre simptomele comune ale deficienței severe de fier.

Deși motivele acestei pofte nu sunt clare, unii experți cred că mestecarea gheții crește vigilența la persoanele cu deficiență de fier (care sunt în mod obișnuit letargice și obosite) sau că alină limba umflată, un alt simptom al deficienței severe de fier.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult