Deşi menopauza prematură, apărută înaintea vârstei de 40 de ani, este un fenomen rar întâlnit, femeile care trec prin asta sunt demoralizate, mai ales că funcţia reproductivă este cea care are cel mai mult de suferit.
De obicei, femeile intră la menopauză după vârsta de 50 de ani, după o perioadă numită perimenopauză, caracterizată prin ciclu menstrual neregulat şi bufeuri (valuri de căldură).
Oficial, se poate spune că o femeie este la menopauză atunci când menstruaţia lipseşte 12 luni.
Totuşi unele femei se confruntă cu menopauza precoce, iar sindromul insuficienţei ovariene (SIO) este principalul simptom. Se estimează că aproape 1% dintre femei au această problemă.
Însă, atrag atenţia specialiştii, chiar dacă o femeie are această afecţiune, asta nu înseamnă că nu mai pot rămâne însărcinate. Ele au opţiunea de fertilizare in vitro, procedură care a ajutat 10% dintre femeile cu SIO să rămână gravide.
Există câteva semnale pe care corpul le transmite atunci când ovarele nu îşi mai îndeplinesc funcţia, şi anume:
– menstruaţii neregulate
– bufeuri (transpiraţii abundente, mai ales pe timpul nopţii)
– uscăciune vaginală (apare din cauza reducerii nivelului de estrogen)
– schimbări bruşte de dispoziţie
Menopauza precoce poate fi declanşată de anumite tratamente medicale, însă de multe ori cauzele rămân necunoscute. Defectele cromozomiale pot, de asemenea, să ducă la dereglarea funcţiei ovariene.
„O altă posibilă cauză este moştenirea genetică. Dacă mamele au intrat la menopauză devreme, cel mai probabil fiicele vor avea aceeaşi soartă”, spune dr. Alan Copperman, medic specialist pe infertilitate la Mount Sinai Hospital.
Chimioterapia şi radioterapia sunt, de asemenea, posibile cauze ale menopauzei timpurii, ca urmare a afectării ovarelor.
La fel de expuse riscului de menopauză precoce sunt femeile supuse intervenţiei de eliminare a ovarelor, cum este cazul Angelinei Jolie, care a optat pentru această procedură plus dubla mastectomie pentru a reduce riscul de cancer.