4 teste pentru combaterea cancerului la sân

Cancerul mamar este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer (1/8 femei se confruntă de-a lungul vieţii de această afecţiune). Indiferent de vârstă, cancerul la sân apare mai des în ţările dezvoltate.
  • Publicat:
4 teste pentru combaterea cancerului la sân

Cancerul mamar este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer (1/8 femei se confruntă de-a lungul vieţii de această afecţiune). Indiferent de vârstă, cancerul la sân apare mai des în ţările dezvoltate.

Paradoxal, cu cât statele sunt mai avansate, cu atât stilul de viaţă este mai dezorganizat: alimentaţie mai nesănătoasă, nivel de poluare mai mare, stres mai mult etc. Aşadar, în ţările subdezvoltate (din Asia sau Africa) incidenţa cancerului la sân este mult mai scăzută.

Apoi, cancerul la sân este cu atât mai agresiv atunci când apare la o vârstă mai tânără – evoluează mult mai repede decât atunci când apare după 40 de ani.

Este o boală gravă, dar care poate fi vindecată dacă este diagnosticată din timp, în fază incipientă, la dimensiuni sub 1 cm.

Şi pentru că această formă de cancer nu produce durere şi nici nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii, trebuie să urmezi cei 4 paşi pentru combatere:

1. Autoexaminarea

Indicată la orice vârstă, autoexaminarea este o minimă evaluare. Trebuie efectuată după menstruaţie şi constă în palparea şi inspecţia propriilor sâni. Dacă vei constata cea mai mică modificare, trebuie să apelezi la medicul specialist.

2. Vizita la medicul specialist

La vârsta adultă, vizita la medicul specialist este recomandată anual sau ori de câte ori observi o mică schimbare la nivelul sânilor.

3. Ecografia mamară

Femeile cu vârsta până la 40 de ani trebuie să efectueze o ecografie mamară pe an: este un test de rutină cu scopul de a descoperi foarte devreme orice nodul, chiar înainte de a fi palpabil. Ecografia mamară este neinvazivă şi nedureroasă şi poate fi înlocuită, după 40 de ani, cu mamografia ca examen de primă intenţie.

4. Mamografia

Un test de rutină pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, mamografia (bilaterală sau unilaterală) poate fi efectuată la interval de 1-2 ani, în funcţie de antecedentele patologice personale sau familiale, pentru a descoperi orice leziune, tot înainte de a fi palpabilă.

Uneori, la indicaţia medicului, mamografia trebuie completată cu o ecografie mamară (de exemplu, atunci când sânii sunt denşi la mamografie sau se observă modificări ce necesită analize suplimentare).

Abordarea mamografiei ca metodă de screening pentru cancerul mamar a dus la scăderea mortalităţii prin acest tip de cancer cu 30%!

Citeşte şi: La menopauză, femeile cu diabet tip 2 sunt predispuse cancerului la sân?

Instrucţie de teama cancerului

Există 10 tipuri de cancer de sân, nu doar 4 cum s-a crezut până acum

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Din secretele sistemului imunitar
Din secretele sistemului imunitar