Dieta este prima linie de aparare in fata racelii – exista vitamine si nutrienti care iti pun la treaba sistemul imunitar si prin urmare, te feresc de raceala! Gandeste-te la alimente ca la o parte din „armura” ta anti-raceala. Si apa este importanta in lupta impotriva racelii. Daca bei suficiente lichide, preferabil apa si bauturi fara cofeina, ii oferi organismului tau ce are nevoie pentru a se proteja de virusi.
Musli
Schimba cerealele pline de zahar de la micul dejun cu musli. Musli este o combinatie de cereale integrale amestecate cu bucatele de fructe uscate, alune, nuci sau seminte, in diverse combinatii. Cerealele integrale, precum cele continute de musli, sunt mult mai sanatoase pentru ca au o concentratie mai mare de nutrienti si vitamine, spre deosebire de cerealele procesate. Mineralele din musli care iti intaresc sistemul imunitar sunt seleniul si zincul. Portia recomandata: o ceasca de musli – 183 de calorii.
Portocalele
Nu e de mirare ca portocalele sunt incluse in lista noastra de super-alimente. Se stie foarte bine ca vitamina C continuta de portocale (si in general de citrice) are capacitatea de a lupta impotriva racelilor. O singura portocala pe zi iti asigura doza zilnica recomandata de vitamina C. Daca te gandesti sa inlocuiesti portocalele cu sucul de portocale din comert, trebuie sa stii ca nu faci cea mai buna alegere. Este recomandat sa mananci fructele proaspete, decat sa bei sucurile indulcite si pline de conservanti de pe rafturi. Portia recomandata: o portocala – 60 de calorii.
Usturoiul
Bunica ta avea dreptate! Usturoiul chiar este eficient in prevenirea racelilor. Principala sa arma este alicina, un tip de antibiotic cu proprietatea (dovedida de unele studii) de a preveni complicatiile cauzate de raceli. Inlcude in retetele tale cate putin usturoi, atat pentru aroma, cat si pentru proprietatile sale. Consumat proaspat, mirosul usturoiului poate fi persistent, dar daca este adaugat la mancaruri in timpul fierberii, isi pierde aroma puternica dar, din pacate, si unele din proprietati. Portia recomandata: un catel de usturoi – 3 calorii.
Carnea slaba
O sursa importanta de proteine, zinc si seleniu, carnea slaba de vita iti pastreaza celulele sanatoase si capabile sa lupte impotriva racelilor. Condimenteaza friptura din carne de vita cu putin usturoi, serveste-o cu paine din faina integrala si cu o rosie, pentru vitamina C, si ai obtinut o masa perfecta. Portia recomandata: o felie subtire de carne de vita, fara grasime – 137 calorii.
Ardeiul gras
Ardeiul gras este o leguma cu un continut mare de vitamina C. Dar ceea ce il deosebeste de celelalte legume bogate in vitamina C sunt flavonoidele, substante care au proprietatea de a amplifica efectul antioxidant al vitaminei C. Ardeiul gras mai contine capsaicina, un analgezic natural. Portia recomandata: o ceasca de ardei gras tocat – 15 calorii.
(Georgiana Dorobantu)