5 cauze ale durerilor în gât. Infecțiile sunt cele mai frecvente motive

  • Publicat:
  • Actualizat:
5 cauze ale durerilor în gât. Infecțiile sunt cele mai frecvente motive
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă majoritatea durerilor în gât apar în urma infecțiilor sau a anumitor factori de mediu, cauzele acestora pot fi totuși numeroase și variate. Cu toate acestea, durerile în gât tind să treacă de la sine după o anumită perioadă.

În funcție de zona afectată, aceste dureri pot fi împărțite în: faringită (caracterizată prin inflamarea faringelui care este localizat în partea din spate a cavității bucale); amigdalită (inflamație a celor două mase de țesut situate de o parte și de alta a gâtului); laringită (apărută în urma inflamației mucoase a laringelui).

În funcție de cauză, durerea simțită poate lua formă de arsură, iritație uscată sau senzație de zgârietură. Durerea poate fi acompaniată și de alte simptome, cum ar fi congestie nazală, strănut, tuse, frison, cefalee și multe altele.

Fiindcă prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea durerii în sine, în acest articol vei descoperi 5 posibile cauze ale apariției durerilor în gât. Așa vei ști să te ferești de ele și să reduci riscul de apariție a acestui tip de durere.

5 cauze ale durerilor în gât

De la infecții la alergii sau chiar leziuni, numeroși factori pot duce la apariția durerilor în gât. Cei mai frecvenți sunt:

Răceala, gripa și alte infecții virale

Între 85% și 95% dintre infecțiile aflate la nivelul gâtului sunt cauzate de virusuri. Asta înseamnă că acestea reprezintă în același timp și una dintre principalele cauze de durere în gât.

Boala de reflux gastroesofagian

Această afecțiune este caracterizată prin refluarea acidului gastric înapoi în esofag, adică în porțiunea care unește stomacul de cavitatea bucală. Deoarece acidul gastric arde esofagul și gâtul, durerea poate fi unul dintre primele simptome prezentate de această afecțiune.

Infecții bacteriene

Durerea în gât poate apărea și în urma infecțiilor bacteriene, cum ar fi streptococii beta-hemolitici de grup A. Acest grup de streptococi reprezintă 37% dintre motivele durerilor în gât în rândul copiilor.

Alergii

Atunci când sistemul imunitar reacționează la alergeni precum polen, iarbă, aer uscat sau praf, acesta eliberează anumite chimicale care pot cauza simptome cum ar fi congestie nazală, strănut și iritație la nivelul gâtului.

Din cauza acestor iritații, dar și a acumulării de mucus, este posibil să apară și durerea în gât alături de o tuse seacă sau productivă.

Leziuni sau suprasolicitarea gâtului și a corzilor vocale

Una dintre cele mai evidente cauze de durere în gât o reprezintă leziunile care pot apărea la acest nivel prin lovire, tăiere sau alte forme de accidentare. Mai mult decât atât, chiar și blocarea bolului alimentar în gât ar putea duce la iritarea acestuia și la apariția durerii.

Tonul ridicat pentru perioade îndelungate reprezintă una dintre principalele cauze de durere în gât raportate de către antrenori și alți instructori din diverse domenii.

Toate aceste cauze și multe altele pot duce la apariția durerilor în gât. Trebuie reținut însă că unele cauze pot fi mai severe decât altele, motiv pentru care este recomandat un consult medical specializat pentru a evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Dacă durerea persistă o perioadă lungă sau este acompaniată și de alte simptome, cum ar fi dispnee, febra, prezența sângelui în spută, dureri auriculare etc, atunci consultul medical trebuie făcut și mai rapid.

Urmărește CSID.ro pe Google News