5 cauze și factori de risc ai cancerului de piele care te-ar putea surprinde

  • Publicat:
5 cauze și factori de risc ai cancerului de piele care te-ar putea surprinde

Probabil că deja știi multe informații de bază despre cancerul de piele, cum ar fi faptul că ai un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune dacă petreci mult timp la soare și că ar trebui să-ți monitorizezi alunițele pentru orice schimbări suspecte de culoare, formă sau dimensiune (printre alte simptome ale cancerului de piele). Dar poate că nu ești conștient de cât de comun este, de fapt, cancerul de piele.

Există trei tipuri principale de cancer de piele: melanom, carcinom bazocelular și carcinom scuamocelular, și de obicei se dezvoltă în zonele cele mai expuse la soare, cum ar fi fața, scalpul, gâtul și pieptul. Aceste tipuri de cancer apar atunci când apar mutații sau erori în ADN-ul celulelor pielii tale, determinând celulele să crească necontrolat și să formeze o tumoare.

Deși expunerea la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui este principala cauză a cancerului de piele, nu înseamnă că ești în afara pericolului doar pentru că nu ți-ai petrecut anii adolescenței într-un solar sau nu te-ai prăjit în ulei pentru bebeluși. Iată alte cauze potențiale ale cancerului de piele și ce poți face pentru a-ți reduce riscul.

Să te arzi grav de la soare măcar o dată

O singură arsură cu bășici poate dubla riscul de a dezvolta melanom mai târziu în viață, conform Fundației de Cercetare a Melanomului. Și o arsură severă pe trunchi poate fi deosebit de probabilă să ducă la melanom, conform cercetărilor din Jurnalul American de Epidemiologie.

Nu există o modalitate reală de a inversa daunele deja făcute, dar poți proteja pielea de arsurile viitoare (și să previi creșterea riscului de melanom) aplicând fidel cremă de protecție solară. Utilizarea zilnică regulată a unei creme de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare reduce riscul de a dezvolta melanom cu 50%.

Să ai pielea deschisă la culoare

Melanina este pigmentul care dă culoare pielii; cu cât pielea ta este mai închisă la culoare, cu atât ai mai multă melanină. Melanina oferă o anumită protecție împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui, așa că, dacă ai pielea deschisă la culoare, ești mai predispus să te arzi și, prin urmare, mult mai predispus să dezvolți cancer de piele decât o persoană cu pielea mai închisă. Totuși, nu presupune că ești în siguranță dacă ai părul și tenul mai închis. Indiferent de culoarea sau tipul pielii tale, este bine să fii proactiv. Fă un control regulat al pielii și verifică orice pete suspecte pe mâini, tălpi sau sub unghii. Acestea trebuie văzute de un dermatolog imediat.

Să fii roșcat

Aceeași mutație genetică responsabilă pentru părul roșcat crește și riscul de melanom, conform unui studiu din 2013 efectuat la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston. Cercetătorii au descoperit că o anumită mutație, MC1R-RHC, activează o cale cancerigenă atunci când cineva cu părul roșcat este expus la radiații UV. (Aceeași cale este legată și de cancerul de sân, ovarian și pulmonar.)

Să locuiești la munte

Dacă locuiești în orașe aflate la mare altitudine, ești mai predispus să dezvolți melanom decât cineva care trăiește mai aproape de nivelul mării. Problema, ca și în cazul călătoriilor cu avionul, este altitudinea. Majoritatea oamenilor presupun că riscul de cancer de piele crește doar pe măsură ce te apropii de ecuator, dar și altitudinile mari sunt periculoase. Nu doar cantitatea de radiații UV crește, dar aerul mai rarefiat de acolo nu absoarbe eficient undele UV – ceea ce înseamnă că este mai dăunător pentru celulele pielii tale. 

Să călătorești frecvent cu avionul

Piloții și însoțitorii de zbor au de două ori mai multe șanse să dezvolte melanom, comparativ cu publicul general, conform unui studiu din 2014. Majoritatea oamenilor nu își dau seama că pentru fiecare 1000 de metri urcați, există o creștere cu 15% a intensității radiațiilor UV. Asta înseamnă că la 10.000 de metri, unde zboară majoritatea avioanelor comerciale, nivelul de raze UV este de aproximativ două ori mai mare decât la nivelul solului. Și, deși structura avionului oferă o anumită protecție, razele UVA (care sunt și mai intense când zbori deasupra norilor sau a munților înzăpeziți) trec direct prin ferestre. Aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg (care protejează împotriva razelor UVA și UVB) cu un SPF de cel puțin 30 înainte de a decola ar trebui să ajute.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Sticla cu apă caldă folosită pentru durerile lombare poate duce la cancer de piele, avertizează specialiștii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc