5 GREȘELI pe care să nu le mai faci când îți măsori GLICEMIA

  • Publicat:

Măsurarea zilnică a glicemiei este o rutină pentru persoanele cu diabet. Însă trebuie respectate anumite reguli pentru a obține valori precise! Evită următoarele greșeli când îți măsori glicemia. 

Nu dezinfectezi corect mâinile

Mâinile pot ascunde numeroși microbi, chiar dacă aceștia nu se văd cu ochiul liber. De aceea este foarte important să te speli bine pe mâini cu apă caldă și săpun și să te usuci înainte să îți măsori glicemia, altfel rezultatele pot fi imprecise.

Un studiu publicat în Diabetes Care a arătat că sângele persoanelor care nu s-au dezinfectat corect poate releva cifre incorecte ale glucozei, mai ales dacă au atins fructe înainte.

O altă greșeală care trebuie evitată când îți măsori glicemia este dezinfectarea cu spirt (care poate duce la valori mai mici înregistrate de glucometru) sau atingerea cu limba a vârfului degetului (duce la valori mai mari ale glicemiei înregistrate de aparat).

Apeși pe deget să iasă sânge

Dacă ai mâinile reci sau circulația e deficitară, ai putea fi tentat să apeși pe deget ca să iasă sânge suficient pentru banda de test. Însă acest gest poate compromite acuratețea rezultatelor, deoarece obții mai degrabă limfă decât sânge, iar aceasta, conform studiilor, oferă valori incorecte ale zahărului din sânge.

Ce poți face în schimb este să-ți încălzești ușor mâinile pentru a îmbunătăți circulația sângelui înainte de a-ți măsura glicemia.

O altă greșeală este să pui prea puțin sânge pe banda de testare sau să te înțepi la baza degetului, unde terminațiile nervoase sunt mult mai sensibile, deci te va durea mai tare.

Măsori de fiecare dată glicemia din același deget

Multe persoane aleg să se înțepe în același deget și în același loc, însă medicii avertizează că acest lucru este greșit.

În schimb, ei recomandă alternarea degetelor și a zonelor înțepate, pentru a lăsa timp pielii din zona respectivă să se vindece și pentru a preveni durerea.

Măsori glicemia imediat după ce mănânci

La fel de important CUM este și CÂND măsori glicemia. De multe ori persoanele cu diabet își măsoară glicemia la 30 de minute după masă, dar acest lucru este greșit, atenționează medicii.

Testarea la interval prea scurt după masă poate oferi valori nerealiste ale glicemiei, prea mari. Atenție și la consumul de cafea îndulcită, sucuri, fructe – și acestea influențează valorile glicemiei!

Cele mai precise rezultate sunt obținute atunci când măsori glicemia dimineața, la trezire, înainte de a mânca și la 2 ore după masă.

Folosești teste vechi, expirate

O altă greșeală pe care trebuie să o eviți când îți măsori glicemia este folosirea testelor foarte vechi, deteriorate sau care au depășit termenul de valabilitate.

Potrivit CDC, testele expirate sau depozitate incorect pot da erori de citire. De asemenea, acele se tocesc în timp dacă le refolosești și asta poate duce la durere.

Așadar, folosește mereu teste în termen, cu benzi curate și ace bine ascuțite pentru a preveni disconfortul și a reduce riscul de rezultate incorecte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult