5 lucruri care îți cresc riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer

  • Publicat:
5 lucruri care îți cresc riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer

Ca una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, amenințarea cancerului poate fi înfricoșătoare. Dar vestea bună este că unii dintre cei mai comuni factori de risc pentru cancer sunt în controlul tău. Prin efectuarea unor mici schimbări în stilul de viață poți reduce șansele de a dezvolta această boală cumplită, fără a mai menționa o serie de alte probleme de sănătate. Chiar și pentru cauzele cancerului care nu sunt în controlul tău – cum ar fi vârsta – poți folosi această informație pentru a lua cele mai bune măsuri pentru a-ți proteja sănătatea.

Fumatul

Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba despre cancer. 

Cu cât fumezi mai des și cu cât fumezi mai mult timp, cu atât devine mai periculos. Acest obicei crește riscul nu doar pentru cancerul pulmonar, ci și pentru cancerul în zonele din jurul gurii tale, cum ar fi gâtul și esofagul. Organele tale digestive, inclusiv ficatul, vezica urinară, pancreasul, rinichii, stomacul și colonul pot fi, de asemenea, afectate.

Există 250 de substanțe chimice nocive în fumul de tutun și cel puțin 69 dintre ele pot cauza cancer. Gândește-te la arsenic și formaldehidă. Și obiceiul tău de a fuma nu te afectează doar pe tine. Fumatul pasiv poate cauza, de asemenea, cancer pulmonar la nefumători.

Deci, cum poți renunța la acest obicei nesănătos pentru totdeauna? 

Deși nu există o metodă care să funcționeze pentru toată lumea, există multe modalități eficiente de a renunța la fumat. Trebuie doar să găsești una care să funcționeze cel mai bine pentru tine și pentru stilul tău de viață. 

Consumul excesiv de alcool

Este complet în regulă să te bucuri de un pahar de vin sau de o bere din când în când, dar exagerarea poate crește riscurile pentru sănătate.

Dacă începi să bei vin, poate că îți ajuți inima, dar odată ce depășești două pahare pe zi pentru un bărbat și unul pe zi pentru o femeie, riscul de mortalitatea crește proporțional. 

Totuși, merită menționat și faptul că un studiu din 2018 arată că nivelul cel mai sigur de consum de alcool este zero. Așa este – nicio băutură alcoolică, deloc. De ce? Pentru că orice consum de alcool contribuie la cauze care pot afecta grav sănătatea ta în ansamblu.

Consumul excesiv de alcool (de orice fel) crește riscul de cancer la gură, gât, esofag, ficat, colon și sân. De fapt, consumul de alcool și fumatul în același timp dublează riscul. Consumul de alcool poate ajuta substanțele chimice din tutun să pătrundă în celulele gurii, gâtului și esofagului. Alcoolul face, de asemenea, mai dificilă repararea daunelor cauzate de tutun.

O dietă nesănătoasă

Studiile au arătat că un consum constant de carne roșie (vita, porc, miel) și de carne procesată (cârnați, hot dog-uri și mezeluri) crește riscul de cancer colorectal. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să elimini complet burgerii, hot dog-ii și sandvișurile cu carne de porc din dietă, dar cu siguranță ar trebui să limitezi consumul acestor tipuri de preparate.

De asemenea, studiile au arătat că alimentele și băuturile cu indice glicemic ridicat, cum ar fi sucul de fructe, pizza și băuturile răcoritoare, au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de prostată. Însă consumul de alimente nutritive precum legumele (fasole, mazăre, linte) a fost legat de un risc mai mic de cancer de prostată și colorectal.

Sedentarismul

A fi sedentar este una dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Un studiu a descoperit că persoanele care stau cel mai mult în fiecare zi prezintă un risc crescut de cancer de colon, endometrial și pulmonar, în comparație cu cei care stau cel mai puțin timp pe zi.

Pentru a te ajuta să fii mai activ, ia în considerare înlocuirea biroului tău cu unul în picioare. Cel puțin, asigură-te că te ridici și te întinzi cât mai des poți pe parcursul zilei. Și nu uita să faci exerciții în mod regulat, ideal timp de cel puțin 30 de minute pe zi. Nivelurile ridicate de activitate fizică au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer de colon, sân și endometrial. Exercițiile fizice pot, de asemenea, să ajute la reducerea inflamației, să stimuleze sistemul imunitar și să îmbunătățească digestia.

Îmbătrânirea

Nu poți da timpul înapoi, dar cu cât îmbătrânești mai mult, cu atât este mai important să mergi la medic pentru simptome îngrijorătoare și controale regulate. Asta pentru că diferite tipuri de cancer sunt mai susceptibile să apară când ești mai în vârstă. Deși cancerul poate apărea la orice vârstă și unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la tineri (cum ar fi cancerul osos, leucemia și neuroblastomul), vârsta mediană pentru diagnosticul unui cancer este de 66 de ani.

Odată cu înaintarea în vârstă, există un risc crescut de mutații genetice din cauza factorilor de mediu (cum ar fi expunerea la anumite substanțe chimice sau la soare). ADN-ul este capabil să repare unele dintre aceste alterări. Și chiar dacă există câteva modificări care nu pot fi reparate, nu ar face o diferență semnificativă în funcția celulară. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceste modificări în ADN se acumulează și ajung la un punct critic. Celula nu poate funcționa în mod normal și apare cancerul.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult