Sistemul imunitar este cel ce controlează alergiile și ne menține sănătatea optimă. Astăzi vom vorbi despre câteva lucruri fascinante pe care sigur nimeni nu ți le-a spus despre acesta.
Este deja dovedit științific faptul că organismul nostru dezvoltă o toleranță la alimentele la care suntem expuși în copilărie, la cele pe care le consumăm practic.
Astfel, este indicat să le dăm celor mici cât mai timpuriu să mănânce ouă, peste, alune, etc. Va ajuta la prevenția dezvoltării de alergii ulterior.
Sistemul imunitar poate fi afectat de stres chiar din copilărie. Traumele, de pildă, încetinesc răspunsul parasimpatic, suprimând astfel sistemul imunitar și digestia.
Potrivit unei cercetări, cei care au avut traume în copilărie sunt mai predispuși la apariția bolilor autoimune.
Practic, poți combate efectele stresului adoptând o atitudine pozitivă, optimistă vis a vis de viață. De pildă, multe studii atestă faptul că oamenii fericit sau în armonie cu ei, cu cei din jurul lor, cu ceea ce trăiesc sunt mai puțin predispuși la răceli/viroze, etc.
Alte studii au arătat legătură între gândirea pozitivă și îmbunătățirea sistemului imunitar per ansamblu.
O componentă importantă a sistemului imunitar este timusul, o glandă cu structura mixtă cu rol de organ limfatic. Aceasta poate suferi modificări pe parcursul vieții.
La maturitate, țesutul adipos înlocuiește această flanda, pierzându-și astfel funcționalitatea.
Un alt lucru surprinzător care poate schimba sistemul imunitar este sarcina. Atunci când rămâi gravidă, sistemul tău imunitar poate deveni slăbit. Iar din această cauză, te poți îmbolnăvi mai ușor (poți lua o răceală mai rapid, te poți proteja mai greu de microbi, etc).
Citește și: Ce să consumi pentru un sistem imunitar puternic: 12 reguli de aur pe care să le urmezi