5 metode prin care poţi să te laşi de fumat chiar în momentul ăsta

Specialiştii spun că, pentru a avea succes, renunţarea la fumat presupune etape de acţiune. Iată câteva sfaturi de a vă întocmi planul de bătaie.
  • Publicat:
5 metode prin care poţi să te laşi de fumat chiar în momentul ăsta
foto:shutterstock/5 metode prin care poţi să te laşi de fumat chiar în momentul ăsta

Peste 90 % din fumători au avut cel puţin o tentativă de a renunţa la fumat. Dependenţa de nicotină, ca orice altă adicţie, are implicaţii fizice, psihice şi sociale. Nicotina induce, pe termen scurt şi mediu, o stare de bine pe care creierul o percepe şi o retransmite în organism. Fumatul este adesea asociat cu reducerea senzaţiei de foame, este un ritual zilnic care începe dis de dimineaţă, odată cu cafeaua matinală şi continuă pe tot parcursul zilei. Există fumători care, în timpul trezirilor sporadice de noapte, apelează mecanic la ţigară, pentru a adormi, ceea ce, desigur, este o greşeală, pentru că nicotina este un stimulator.
Sunt persoane pentru care renunţatului brusc la fumat a funcţionat fără probleme, dar majoritatea medicilor, psihologilor şi terapeuţilor spun că, pentru a avea succes, renunţarea la fumat presupune etape de acţiune. Iată câteva sfaturi de a vă întocmi planul de bătaie.

Pune întrebările potrivite

Renunţarea la fumat este o rezoluţie serioasă, care nu va ajunge la îndeplinire dacă nu ai o motivaţie puternică. Să renunţi la fumat nu e simplu şi e important să fii conştient de asta. Şi să transformi acest impediment în favoarea ta: vei avea un motiv să-ţi creşti stima de sine, când, în timp, îţi vei aminti cu ce te-ai confruntat.

Prima întrebare se referă la gradul de adicţie. Dacă fumezi 20 sau peste 20 de ţigări zilnic, răspunsul e simplu, dar trist:eşti dependent sever de nicotină.

A doua întrebare este legată de activităţile pe care le asociezi cu fumatul: predominant la muncă, predominant în timpul liber sau acasă. Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să-ţi schimbi programul, să descoperi cum poţi păcăli nevoia de ţigară, până când dispare complet din viaţa ta.

A treia întrebare este ce alte dependenţe însoţesc această adicţie? Alcool, mâncare, jocuri de noroc etc. Astfel îţi pui un semnal de alarmă, pentru a nu înlocui fumatul cu altceva, la fel de nociv.

A patra întrebare este ce motiv REAL ai să te laşi de fumat? Prin real înţelegem o motivaţie suficient de puternică, aptă să fie menţinută şi în perioadele de cădere sau de nesiguranţă sau chiar eşec temporar.

A cincea întrebare este ce recompensă mă aşteaptă la sfârşit? Şi da, realmente stabileşte o recompensă, un premiu considerabil care să merite acest efort. Nu mai este nevoie să spunem  că vei avea din ce – economiile vor fi însemnate.

Comunicarea este cheia

Anunţă toţi cunoscuţii de intenţia ta. Vei avea nevoie de sprijin, de ajutor, de suport, de metode de a înlocui adicţia. Există voci care recomandă chiar desemnarea unui partener-sprijin, care să fie la curent cu planul tău, cu contabilizarea succeselor, înregistrarea paşilor înapoi etc. Ceva asemănător cu aşa numiţii „sponsori” din programele internaţionale de dezalcoolizare, dezintoxicare etc.
Vei descoperi, că pe lângă suportul moral, ai şi o motivaţie suplimentară  – cineva care îţi observă progresele şi faţă de care ai datoria de a continua.

Pregătire fizică şi mentală utilă înaintea MARELUI PAS.

Caută ajutor de specialitate

Există nenumărate surse care oferă ajutor specializat. În România există Programul Naţional Stop Fumat, cabinete psihologice şi psihiatrice, clinici etc. Cu cât ai mai multe posibilităţi, cu atât mai bine. În acelaşi timp, plasturii cu nicotină, gumele sau spray-urile sunt accesibile în farmacii.

Evită tentaţiile

Redu consumul de alcool, persoanele care fumează, mâncatul pe fugă. În loc să aprinzi instant ţigara la finalul mesei, încearcă un fruct, un ceai, o gumă de mestecat. Ai întotdeauna la îndemână o „tigaretă” sănătoasă: beţişoare de morcov, ţelină, măr, un pai de băut apă sau ceai etc.

Planul START

S stabileşte o dată de la care nu vei mai fuma. Ideal din ziua Z, peste două săptămâni. În acest fel, psihic, ai o perioadă de antrenament, în care te poţi „juca” de-a nefumătorul, obişnuindu-te cu ideea şi chiar încercând chiar câteva trucuri, cum ar fi amânarea: simt nevoia să fumez, dar mai amân 10-15 minute.

T- tratează adicţia. Stabileşte un consult, o întâlnire cu un terapeut, înscrie-te într-un program de renunţare la fumat. Nu neglija şi nu desconsidera medicamentaţia anti-adicţie, poate fi conta enorm. Specialistul e acolo pentru că ştie mai bine ce te aşteaptă şi vrea să te ajute, mai mult, poate, decât vrei tu.

Aanticipează şi acceptă. Anticipează că vei avea momente grele, în care vei dori să abandonezi şi acceptă atunci când se întâmplă. Sunt foarte puţini foşti fumători care au reuşit din prima. Întreabă-te ce beneficiu ţi-ar aduce o ţigară, chiar dacă eşti într-o situaţie stresantă. Ar elimina situaţia de stres? Nu. Atunci…

Rredu tentaţiile. Spală toate hainele, împrospătează mirosul casei. Dacă ai toată casa plină de brichete, scrumiere, pachete de ţigări – încearcă să le mai împuţinezi. Goleşte, de asemenea, buzunarele şi maşina. Este o pregătire fizică şi mentală utilă înaintea MARELUI PAS…

Ttrucuri. Pregăteşte-le din timp. Aprovizionează-te cu guma de mestecat, ţine periuţa de dinţi la îndemână, bea apă cât mai des, fă mişcare şi ţine un jurnal al succeselor. Găseşte strategii de relaxare – terapii alternative cum ar fi acupunctura, meditaţiile, yoga.

Renunţarea la nicotină – la ce să te aştepţi

Fă-ţi o listă şi aşaz-o cât mai vizibil cu putinţă, pentru că mintea este partea ta cea mai speriată de necunoscut. Memorând aceste simptome, creierul tău o să devină în timp, aliat, nu se va mai speria de ce nu cunoaşte. Iată aşadar la ce să te aştepţi:

1. Dorinţa intensă de a fuma
2. Iritabilitate, anxietate, nervozitate
3. Insomnie
4. Dureri de cap
5. Poftă de mâncare crescută
6. Oboseală
7. Tuse
8. Constipaţie
9. Tremurături
10. Scăderea ritmului cardiac

Vei scăpa de toate acestea în câteva săptămâni, şi, cu cât au mai mulţi apropiaţi acces la această listă, cu atât vor fi mai cooperanţi şi mai de ajutor.
Beneficiile renunţării la fumat sunt nenumărate. La modul teoretic, orice fumător le cunoaşte, iar foştii fumători le descoperă şi mulţi ani după ce au renunţat. Dă-ţi timp şi ai răbdare cu tine, pentru că este o luptă din care ai numai de câştigat.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult