Gazele intestinale (flatulenţa) sunt o reacţie normală a organismului în procesul de digestie. Aceste acumulări de aer apar în special când alimentele nu sunt complet digerate, când mâncăm rapid sau mestecăm gumă. De asemenea, anumite alimente pot favoriza formarea gazelor intestinale, deoarece sunt mai greu de digerat, precum broccoli, fasolea, varza sau dulciurile ori băuturile carbogazoase cu mult zahăr. Există însă şi situaţii când gazele intestinale pot ascunde diverse tulburări digestive, mai ales dacă acestea sunt eliminate excesiv şi sunt însoţite şi de alte simptome, precum balonare, crampe abdominale sau scaune cu sânge.
Descoperă mai jos 5 mituri frecvente despre gazele intestinale.
De cele mai multe ori, flatulenţa urât mirositoare este consecinţa alimentelor pe care le mâncăm. Iar cele cu „potenţial” în acest sens sunt: ceapa, carnea roşie, varza, ouăle, varza, usturoiul, broccoli, sparanghelul şi orice aliment care conţine multe grăsimi în compoziţie. De asemenea, şi lactatele – lapte, brânză, iaurt – pot cauza gaze intestinale urât mirositoare, mai ales dacă suferi de intoleranţă la lactoză.
Descoperă aici şi alte cauze ale gazelor intestinale!
Constipaţia este o altă posibilă cauză a gazelor cu miros urât, deoarece materiile fecale stagnează în colon mai mult timp şi astfel acumulează mai multe bacterii, ca urmare a procesului de fermentaţie.
Oricât ne-ar plăcea să credem că suntem fiinţe „mai delicate” decât bărbaţii, adevărul este că în privinţa gazelor intestinale ne situăm la egalitate. Totuşi, un sâmbure de adevăr există la mijloc – potrivit statisticilor, bărbaţii au un risc uşor mai crescut de tulburări gastrointestinale, inclusiv cancer de colon, care se manifestă prin flatulenţă excesivă şi balonare. Dacă acest simptome persistă pe termen lung şi sunt însoţite de crampe abdominale dureroase, scădere în greutate şi scaune cu sânge, nu întârziaţi vizita la medic!
Zgomotul puternic al gazelor intestinale eliminate pe cale rectală nu sunt un motiv de îngrijorare, însă diareea explozivă da. Dacă se manifestă pe termen lung şi aproape după fiecare masă, diaree explozivă poate fi semnul sindromului de colon iritabil, care include boli precum colita ulcerativă sau boala Crohn.
Gazele intestinale „zgomotoase” sunt doar consecinţa acumulării în exces de aer din rect, ce poate surveni pe fondul „abţinerii” sau al fizionomiei fiecărei persoane – unii oameni îşi pot controla mai bine musculatura sfincterului anal şi, prin urmare, elimină mai rar gaze intestinale.
Totuşi, dacă simţi constant o presiune la nivelul rectului şi o senzaţie de preaplin, chiar şi după ce ai avut scaun, e cazul să te adresezi unui medic, pentru că acestea pot fi manifestări ale cancerului rectal.
Află care sunt plantele cu efect benefic asupra digestiei!
Flatulenţa dureroasă nu este un motiv de îngrijorare decât în momentul în care apar şi alte simptome, în special iritaţia locală a rectului. În astfel de situaţii, nu cancerul este cel care trebuie să te îngrijoreze, ci hemoroizii, fisurile anale sau diareea care persistă pe termen lung, care pot duce la astfel de manifestări. Dacă nu eşti sigură care este cauza, învinge-ţi ruşinea şi adresează-te medicului. Acesta va afla care este sursa problemei şi îţi va recomanda tratamentul adecvat.
Frecvenţa cu care elimini gaze intestinale nu are de-a face cu vreo problemă medicală, în majoritatea situaţiilor. Aşa cum spuneam mai sus, gazele intestinale sunt favorizate de anumite alimente sau băuturi, de modul în care mănânci sau chiar de gesturi banale, care presupun înghiţirea unei cantităţi mai mari de aer, cum este râsul sau plânsul.
Nici prin cap să nu-ţi treacă să te abţii să elimini gazele intestinale, pentru că asta poate duce la balonare, durere rectală şi, în cazuri extreme, la distensia colonului. Categoric, nu e indicat să faci asta în prezenţa altor persoane sau într-un spaţiu închis, dar cu siguranţă te poţi retrage la toaletă sau într-o zonă nefrecventată atunci când simţi că „nu mai poţi”.
Citeşte şi Cum poate fi prevenită flatulenţa excesivă!