5 mituri despre somn și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre somn și adevărul din spatele lor

​​Somnul este una dintre cele mai puternice instrumente pentru sănătatea noastră: este conectat la tot, de la prevenirea bolilor de inimă și a Alzheimerului până la susținerea pierderii în greutate și a imunității. Și cu siguranță sună ușor: doar culcă-te și vei trăi mai mult! Dar nu întotdeauna este atât de simplu. Iată câteva informații importante despre un somn de calitate.

Mit #1: Unele persoane au nevoie de doar cinci ore de somn

Adevărul: Doar aproximativ 1% dintre oameni pot funcționa normal cu doar cinci sau șase ore de somn în fiecare noapte.

Pentru toți ceilalți sunt recomandate șapte sau opt ore de somn pentru sănătatea și funcționarea optimă, spun cam toate studiile care s-au făcut până acum. 

O cantitate mai mică de somn față de cele șapte-opt ore este legată de un risc mai mare de obezitate, diabet, hipertensiune arterială și probleme de memorie. De asemenea, chiar dacă unele persoane cred că se descurcă bine cu mai puțin somn, acestea s-ar putea să nu realizeze impactul cumulativ pe care lipsa de somn îl are asupra sănătății lor fizice și mentale.

Mit #2: Melatonina este naturală, așa că nu sunt probleme dacă o iei

Adevărul: Deși administrarea de doze mici este în general sigură, conform cercetărilor, o cantitate prea mare poate cauza dureri de cap, tensiune arterială crescută sau scăzută, somnolență în timpul zilei și vărsături.

Chiar și la dozele recomandate (între 0,3 mg și 5 mg cu una sau două ore înainte de culcare), melatonina poate provoca somnolență în timpul zilei sau efecte gastrointestinale precum greață.

De asemenea, poate interacționa cu medicamente precum contraceptivele și medicamentele pentru tensiune arterială și nu ar trebui luată în timpul sarcinii. Mergi la un medic înainte de a lua melatonină sau de a o administra copiilor tăi.

Mit #3: Somnul de după-amiază poate compensa lipsa somnului din timpul nopții

Adevărul: Nu poate înlocui complet somnul pierdut, deși, dacă te-ai culcat târziu în noapte, câteva momente de odihnă în timpul zilei te pot face să te simți mai bine pe moment.

Un somn scurt poate să nu te conducă prin întregul ciclu de somn cu patru etape, astfel încât renunți la beneficiile oferite de etapa 3, care poate ajuta la stimularea imunității și la repararea leziunilor. De asemenea, somnul de după-amiază poate avea efecte negative dacă suferi de insomnie sau apnee în somn, deoarece poate să însemne că îți va lua mai mult timp să adormi noaptea, perturbând ritmul circadian. (Ritmul circadian este ceasul intern al organismului, care te relaxează când este timpul să dormi sau te trezește când este ziua.)

Prin urmare, folosește somnul de după-amiază cu măsură. Pentru oboseala extremă de peste zi scurte sieste de 30 de minute – înainte de ora 15:00 pentru a evita somnolența și interferența cu somnul de noapte – pot îmbunătăți starea de alertă, concentrarea și atenția.

Mit #4: Sforăitul nu este o problemă dacă nu îl deranjează pe partenerul tău

Adevărul: Faptul că nu a fugit încă să doarmă pe canapea nu înseamnă că totul este în regulă.

Sforăitul este un simptom principal al apneei în somn. Zgomotul apare pentru că există o obstrucție în căile respiratorii. Atunci când nu ai suficient oxigen te trezești, uneori de mai multe ori pe oră, și acest lucru îngreunează pomparea sângelui, ceea ce duce la hipertensiune arterială. Acesta este unul dintre motivele pentru care apneea în somn crește riscul de boli de inimă, atacuri de cord, diabet și deces prematur.

Deși nu toți cei care sforăie au apnee în somn și 20% dintre cei care o au nu sforăie, fii atent la simptome precum somnolența în timpul zilei, durerile de cap dimineața și tensiunea arterială crescută. Dacă observi că ai o problemă, mergi la medic.

Mit #5: Dacă nu întâmpini probleme în a adormi înseamnă că ai o conștiință curată

Adevărul: Nu neapărat.

Desigur, este posibil să fii atât de virtuos încât viața ta să fie lipsită de stres, dar faptul că adormi de fiecare dată imediat ce te așezi în pat poate fi, de fapt, un semn al unei tulburări de somn nedepistate. Adică, s-ar putea să nu ai parte de suficient somn de calitate.

Dacă, în general, te simți odihnit pe parcursul zilei, faptul că adormi rapid nu ar trebui să fie o problemă. Dar dacă adormi în orice loc și ești somnolent în timpul zilei, mai ales dacă adormi în locuri publice, cum ar fi la locul de muncă, vorbește cu medicul tău, deoarece acesta poate fi un indiciu că poate nu dormi bine noaptea.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult