Puțini oameni acordă atenție amigdalelor, dar acești ganglioni limfatici captează uneori pietre care pot declanșa mai multe simptome incomode. Pietrele de pe amigdale sunt rezultatul alimentelor, bacteriilor și a altor elemente care se blochează la acest nivel. Împreună, acestea se adună și se calcifiază, formând umflături albe în gât. Chiar dacă nu observi aceste pietre pe amigdale, este posibil să te confrunți cu o respirație urât mirositoare, tuse și iritare a gâtului. De asemenea, poți suferi de infecții bucale.
Prevenția este una dintre cele mai bune modalități prin care poți scăpa de pietrele de pe amigdale, fără a folosi tratamente speciale. Este important să ai o igienă orală corespunzătoare pentru a limita producția bacteriilor și pentru a elimina constant resturile prezente în cavitatea bucală. Prin igiena orală corespunzătoare, ne referim la spălarea dinților de două ori pe zi sau chiar după fiecare masă, păstrarea suprafeței limbii curată și folosirea aței dentară zilnic. De asemenea, este recomandat să elimini din obiceiurile dăunătoare sănătății tale precum fumatul. În plus, consumul unei cantități recomandate de apă poate contribui la prevenirea apariției pietrelor de pe amigdale.
Iată cum poți scăpa de aceste pietre de pe amigdale prin 5 modalități simple:
Atunci când simți senzația de ceva blocat în gât, s-ar putea să simți nevoia de a tuși pentru a elimina acest disconfort. Similar, dacă ai pietre pe amigdale, nevoie de a tuși s-ar putea să fie una dintre principalele simptome remarcate. Tusea pentru a scăpa de gâdilatul din gât poate expulza pietrele deranjante din amigdale, uneori chiar accidental.
Încearcă să tușești cu forță de câteva ori și fii atent dacă iritația gâtului dispare sau dacă piatra cade. Rețin, totuși, că tusea poate să nu fie suficientă pentru a îndepărta pietrele mai mari ale amigdalelor. De asemenea, este recomandat să nu tușești atât de tare încât să ai dureri sau alte simptome. Tusea violentă poate provoca iritații pulmonare, amețeli, leșin, dureri de cap și vărsături. Dacă această metodă de a tuși nu funcționează, ar trebui să recurgi la o altă metodă de îndepărtare a pietrelor din amigdale.
În cazul în care aceste pietre de pe amigdale sunt vizibile și ușor de atins, o metodă simplă și eficientă este să le elimini manual prin folosirea unui bețișor de urechi. Este recomandat să umezești acest bețișor și să folosești o oglindă pentru a localiza corect pietrele. Apoi, folosind mișcări ușoare, periază pietrele din crăpăturile amigdalelor. Evită să împingi în mod persistent amigdalele. Dacă pietrele de pe suprafața amigdalelor nu se mișcă sau dacă observi sângerare, este timpul să te oprești.
Cu toate acestea, dacă ai reușit să elimini pietrele de pe amigdale, ia în calcul faptul că mici resturi ar putea să fie încă prezente. Pentru a preveni formarea altor pietre și pentru a elimina resturile rămase, este recomandat să-ți clătești gura din abundentă cu apă sau apă de gură.
Atunci când pietrele de pe amigdale sunt greu de atins, gargara ar putea fi una dintre cele mai eficiente modalități de a le elimina. Încearcă să faci gargară cu apă și sare. A face gargară cu apă sărată poate calma iritația gâtului în timp ce îndepărtează pietrele. În plus, se știe că sarea distruge bacteriile din cavitatea bucală.
O altă soluție pentru gargară este apa cu oțet din cidru de mere. Acidul din oțet este de mare ajutor la distrugerea pietrelor de pe amigdale. În plus, acesta are proprietăți antibacteriene.
În cazul în care bețișorul de urechi nu a funcționat, o altă modalitate prin care poți scăpa de pietrele de pe amigdale este prin folosirea unui irigator bucal. Apa eliminată de irigatorul bucal ar putea fi de mare ajutor în eliminarea resturilor din cavitatea bucală. Chiar dacă acest instrument de igienă orală nu este atât de ieftin precum un bețișor de urechi, acesta ar putea fi mult mai eficient în procesul de eliminare a piatrelor de pe amigdale.
Irigatorul bucal nu doar că elimină aceste pietre, ci poate chiar să prevină apariția altora. Folosește acest instrument împreună cu o oglindă și poziționează-l în dreptul pietrelor pe care dorești să le elimini. După fiecare utilizare, elimină din gură toată apa împreună cu pietrele și alte resturi.
Deși alimentele pot contribui la formarea pietrelor pe amigdale, anumite alimente pot ajuta, de asemenea, la combaterea lor. Merele pot contracara bacteriile din cavitatea bucală datorită acizilor lor naturali. În mod similar, morcovii și ceapa promovează proprietăți antibacteriene, făcând mai dificilă dezvoltarea pietrelor pe amigdale.
Un alt aliment pe care ar trebui să-l adaugi în dietă este usturoiul. În mod natural, usturoiul are proprietăți antibacteriene. Consumul de usturoi poate elimina din bacteriile care duc la apariția pietrelor pe amigdale.
Descoperă mai multe despre pietrele pe amigdale chiar aici:
Surse: msn.com, medicalnewstoday.com, healthline.com