5 moduri demonstrate prin care îți poți accelera metabolismul

Chiar dacă există strategii pentru a stimula metabolismul, efectele sunt de obicei nesemnificative și cea mai eficientă și pe termen lung strategie pentru a slăbi este să mănânci corespunzător, având în același timp grijă la consumul caloric. O dietă săracă în calorii și carbohidrați este o opțiune inteligentă dacă vrei să slăbești menținând totodată un metabolism sănătos.
  • Publicat:
5 moduri demonstrate prin care îți poți accelera metabolismul

Un obiectiv comun pentru cei care țin dietă este să-și crească rata metabolică. Cu toate acestea, viteza cu care organismul tău va arde calorii depinde de diferiți factori. Este genetic posibil ca unele persoane să aibă metabolismul mai rapid decât altele. De exemplu, femeile ard mai puține calorii decât bărbații chiar și când sunt în repaus. Cu toate acestea, după vârsta de 35 de ani, rata metabolică a majorității oamenilor începe să scadă. În ceea ce privește metabolismul tău, chiar dacă nu poți influența genetica, genul sau vârsta, există metode prin care îl poți accelera. Iată cinci strategii care te vor ajuta:

Apa și proteinele sunt foarte importante pentru organismul tău

Deoarece este nevoie de energie pentru a asimila substanțele nutritive pe care le consumi, digestia alimentelor crește rata metabolică pentru câteva ore. Termenul pentru acest fenomen este impactul termic al alimentelor. Ideea nu este că ar trebui să consumi mai mult pentru a-ți crește metabolismul, ci că o cantitate mai mare de proteine va avea un efect mai semnificativ asupra ratei tale metabolice decât consumul unei cantități mai mari de carbohidrați. Poți crește metabolismul total cu 10% până la 25% prin creșterea aportului de proteine. În plus față de stimularea metabolismului, proteina este necesară și pentru construirea și refacerea mușchilor. În timpul unei diete, poate apărea pierderea musculară și scăderea ratei metabolismului, motiv pentru care este esențial să consumi proteine.

Asigură-te că dormi suficient

Trebuie să dormi suficient pentru a te recupera și a-ți reseta toate funcțiile organismului. Diverse consecințe asupra sănătății au legătură cu cantitatea de somn insuficientă, adică, mai puțin de șapte ore pe noapte, inclusiv creșterea în greutate, diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, anxietate și imunitate scăzută. În plus, funcțiile metabolice nu sunt imune la consecințele negative ale privării de somn.

Cercetările au demonstrat că privarea de somn și calitatea scăzută a somnului afectează metabolismul. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, doar unul din trei americani doarme suficient în fiecare noapte. Prin urmare, dacă vrei să ai un metabolism echilibrat și o stare generală de bine, este vital să stabilești o rutină de noapte care să includă tactici inductorii de somn, cum ar fi exercițiile de respirație sau renunțarea la ecrane cu cel puțin două ore înainte de somn.

Menține un stil de viață activ 

Dacă te întrebi de ce metabolismul tău pare să încetinească pe măsură ce îmbătrânești, ar trebui să iei în considerare și dacă nivelul tău zilnic de exercițiu a scăzut sau nu. Orele lungi petrecute pe scaun sunt legate de mai multe probleme de sănătate care ar putea afecta negativ metabolismul. Dacă lucrezi într-un birou, la fiecare 15-20 de minute ridică-te și plimbă-te puțin. Evită tentația de a face o pauză pentru o ceașcă de cafea. Mișcarea te poate ajuta la arderea caloriilor și la accelerarea metabolismului, pentru că metabolismul grăsimilor este redus semnificativ atunci când petreci mare parte din zi așezat.

Crește-ți masă musculară

Antrenamentul cu greutăți și alte tipuri de antrenament de rezistență, cum ar fi ridicarea halterelor, te pot ajuta să slăbești. În plus, creșterea masei musculare are un impact mic, dar benefic, asupra metabolismului: creșterea ratei metabolice poate fi realizată prin creșterea masei musculare cu doar 2-4 kilograme.

Fă antrenamente cu greutăți

Pentru a câștiga masă musculară, trebuie să te implici în antrenament de forță sau de rezistență. Masa musculară arde mai multe calorii decât grăsimea, într-un ritm mult mai rapid. Pentru a menține hipertrofia musculară, este necesară mai multă energie. Avem tendința să pierdem masă musculară pe măsură ce îmbătrânim, dar exercițiile regulate de rezistență pot ajuta în acest sens. Ridicarea greutăților și practicarea activităților care implică antrenament de rezistență sau cu greutatea proprie pentru dezvoltarea musculară sunt metode obișnuite de antrenament de forță.

Foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult