5 moduri în care dragostea îți protejează sănătatea

  • Publicat:
5 moduri în care dragostea îți protejează sănătatea

Oamenii de știință s-au pus de acord: există numeroase moduri remarcabile în care afecțiunea pe termen lung te poate face mai fericit și mai sănătos. (Și cine nu iubește să se simtă iubit?)

De mult timp știm că primul impuls al iubirii romantice inspiră o creștere a hormonilor fericirii care inundă corpul și mintea noastră, dar ce se întâmplă când acea primă atracție se stabilizează și ai fost cu același partener timp de 10, 20 sau 30 de ani?

Iată unele dintre efectele remarcabile ale afecțiunii pe termen lung, documentate științific:

Afecțiunea inspiră liniște

Se spune că dragostea te lasă fără respirație, dar, în acest caz, te poate ajuta să respiri mai ușor. Cuplurile care se ating des – ținându-se de mână, îmbrățișându-se etc. – au niveluri mai scăzute ale hormonului stresului, cortizol, și niveluri mai mari ale neurotransmițătorului oxitocină, care favorizează senzația de liniște. A îmbrățișa regulat partenerul poate, de asemenea, să contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Protecție împotriva cancerului

Persoanele căsătorite care suferă de anumite tipuri de cancer (inclusiv pancreatic, colorectal, pulmonar și de sân) au cu 20% mai puține șanse să moară din cauza bolii, posibil pentru că au cu 53% mai multe șanse să meargă la medic. Vezi? Poți spune partenerului tău că ceea ce el numește cicăleală îi face de fapt bine.

Dopamină persistentă

Iată iar hormonul fericirii adus în discuție! Rezultatele RMN-urilor efectuate asupra creierelor cuplurilor aflate în relații fericite timp de aproximativ 21 de ani au arătat aceeași activitate în centrii plăcerii, datorată prezenței unei cantități mari de dopamină, ca în cazul cuplurilor aflate la început de relație, atunci când vorbeau despre partenerul lor.

Hormonii care întăresc legătura afectivă

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii sunt atât de fericiți în faza de lună de miere a unei relații? Eliberarea de cortizol și scăderea neurotransmițătorului serotonină provoacă infatuarea intensă a iubirii de la începutul unei relații. În timp, nivelurile acestor hormoni se vor stabiliza, reducând euforia asociată unei noi povești de dragoste. Dar corpul compensează cu oxitocină și vasopresină, hormoni care împreună determină atașament și legături afective puternice.

O inimă puternică

În cele din urmă, este timpul să recunoaștem impactul real pe care îl are dragostea asupra inimii tale. Oamenii în relații fericite pe termen lung tind să aibă tensiune arterială mai mică și un risc redus de boli de inimă, în comparație cu cei singuri sau în relații nefericite. O relație plină de afecțiune poate, de asemenea, să reducă riscul de demență.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult