5 moduri în care exercițiile fizice îți pot îmbunătăți sănătatea mintală

  • Publicat:
5 moduri în care exercițiile fizice îți pot îmbunătăți sănătatea mintală

Când vorbim de sănătatea mintală, nu este niciun secret că exercițiile fizice pot contribui la  îmbunătățirea stării de spirit și că te fac să te simți bine.

Dar știai că activitatea fizică te poate ajuta să te protejezi împotriva depresiei? Este vorba despre a ține cont de corp și de minte când abordezi sănătatea mintală și despre folosirea activităților precum exercițiile fizice pentru a face mici schimbări în viața ta.

Iată cinci moduri în care exercițiile fizice pot îmbunătăți starea ta mintală

Exercițiile fizice determină creierul să elibereze substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit 

În timp ce cauza exactă a depresiei nu este încă pe deplin înțeleasă, cercetările au descoperit că serotonina, un neurotransmițător (sau substanță chimică) aflat în corp, afectează în mod semnificativ starea ta de spirit. Exercițiile regulate pot crește, de asemenea, nivelurile de serotonină, precum și nivelurile de endorfine din creier, care au efecte de îmbunătățire a stării de spirit.

Atât exercițiile aerobice (cum ar fi mersul rapid, ciclismul sau alergarea), cât și antrenamentul de rezistență sau de forță (inclusiv exercițiile cu greutatea proprie și ridicarea greutăților) s-au dovedit a fi utile în tratarea depresiei și în ameliorarea stării de spirit.

Dacă te simți lipsit de energie dimineața, exercițiile imediat după ce te-ai trezit sau mișcările ușoare după ce te-ai ridicat din pat pot fi benefice.

Efectul de cascadă

Prin creșterea nivelului de exerciții fizice, vei îmbunătăți și alte aspecte ale vieții tale. Nu numai că serotonină reglează starea de spirit, ci are și un rol în somn, libido, apetit și alte funcții ale corpului.

Exercițiile regulate pot proteja împotriva dezvoltării depresiei și pot ameliora simptomele acesteia prin creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea somnului, îți distrag atenția de la griji și contribuie la reducerea singurătății dacă faci exerciții cu alte persoane.

Pe lângă faptul că sunt utile în gestionarea depresiei, exercițiile regulate au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică. Aceste beneficii includ prevenirea unor afecțiuni (inclusiv grave), cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, osteoporoza, accidentele vasculare cerebrale și anumite tipuri de cancer.

Un pic de efort poate face minuni

Cercetările au descoperit că doar o oră de exerciții pe săptămână poate ajuta la prevenirea până la 12% dintre cazurile de depresie.

Acest rezultat înseamnă că un timp relativ mic în care faci exerciții poate oferi o protecție semnificativă împotriva depresiei. În timp ce cercetătorii încă încearcă să identifice exact de ce exercițiile pot avea acest efect protector, este din ce în ce mai clar că o combinare a activității fizice cu beneficiile sociale contribuie semnificativ la  sănătatea mintală.

Exercițiul fizic te ajută să te conectezi cu alții

Mulți profesioniști din domeniul sănătății din întreaga lume susțin activități precum exercițiile fizice ca parte a unui program holistic de gestionare a problemelor de sănătate mintală.

Programele de exerciții fizice sunt acum prescrise de medici ca o modalitate de a crește stima de sine, încrederea și de a îmbunătăți bunăstarea socială și psihologică pentru cei cu probleme de sănătate mintală.

Te ajută să îți setezi obiective și să fii mai motivat

Când îți atingi obiectivele (indiferent cât de mici sau mari sunt), te simți mai motivat și mai dispus să încerci și alte lucruri. Îți oferă un sentiment mai mare de control și stima de sine, deoarece preiei activ responsabilitatea propriei tale stări de bine.

Studiile arată că oamenii care au un interes real în atingerea obiectivelor lor au mai multe șanse să le atingă decât cei care nu și-au stabilit deloc un obiectiv. Și dacă obiectivul tău este specific și nu vag, ai și mai multe șanse să îți atingi ținta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
3 remedii naturale pentru un somn mai bun
3 remedii naturale pentru un somn mai bun