Odată cu apropierea sezonului cald urmează să petrecem tot mai mult timp în aer liber, fie la iarbă verde, în parc, în vacanţă la munte sau în concediu la mare. Medicul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, atenţionează că în această perioadă a anului supraexpunerea la radiaţiile UV provocate de soare creşte semnificativ riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer de piele – melanomul.
Din fericire, de cele mai multe ori această afecţiune poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de protecţie corespunzătoare, iar 95% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate şi tratate încă din stadiu incipient.
Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer şi este cauzat de supraexpunerea la radiaţiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauţie această temută afecţiune poate fi prevenită, iar pielea menţinută sănătoasă chiar şi după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui.
1.Aplicarea de protecţie solară
Primul şi cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate şi folosirea loe în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecţia solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieşi afară şi reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpiraţie excesivă.
“Purtarea de protecţie solară este esenţială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protecţie solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea aluniţelor cu plasturi nu este necesară şi nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecţiei solare. Este recomandată, însă, acoperirea zonelor în care există cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.
2.Îmbrăcămintea potrivită
Cămăşile cu mâneci care acoperă braţele şi umerii, precum şi o pălărie cu boruri largi pentru a proteja faţa, gâtul şi urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.
“Un aspect căruia puţine persoane îi acordă atenţia cuvenită este protecţia ochilor, care pot fi şi ei afectaţi de melanom – cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Astfel, este esenţial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecţie a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel puţin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenţionează specialistul dermatolog.
3. Evitarea arsurilor solare
Pentru a evita arsurile solare este indicată limitarea expunerii la soare în orele de vârf ale zilei (între orele 11:00 – 16:00) când radiaţiile sunt foarte puternice. Pielea arsă de piele este mai sensibilă la soare şi mai predispusă, în timp, la dezvoltarea cancerului de piele.
4. Evitarea saloanelor de bronzare artificială
Chiar dacă principala cauză a cancerului de piele este expunerea prelungită la radiaţiile solare, zilele de vară petrecute sub soare nu sunt singurele vinovate. Bronzarea artificială presupune, de asemenea, radiaţii ultraviolete (UV) care pot cauza cancer de piele. Este mai puţin dăunătoare, în schimb, obţinerea treptată a bronzului, prin expunerea zilnică la soare dimineaţa până în ora 11:00 şi după amiază, începând cu ora 16:00.
5.Controlul anual
Pentru a putea identifica orice formă de cancer de piele timpuriu este recomandată o verificare de rutină a aluniţelor o dată pe an. “Detectarea precoce poate salva vieţi, fiind astfel vital ca pielea să fie examinată anual pentru a identifica orice schimbare, fie că e vorba de variaţii în dimensiune, formă sau culore a aluniţelor sau pentru a observa dacă au apărut altele noi”, explică dermatologul.
Aşadar, ne putem bucura şi vara aceasta de soare, însă cunoaşterea factorilor de risc şi adoptarea unor măsuri de precauţie vor reduce semnificativ şansele de a dezvolta boli cutanate. Nu în ultimul rând, aceste măsuri de protecţie vor asigura prelungirea tinereţii şi aspectului sănătos al pielii.